eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Országszerte sztrájkolnak a tanárok

Reggel óta sztrájkolnak a pedagógusok, ám csak kora délután várhatóak előzetes adatok arról, hogy pontosan hány iskolában és mennyien. Délben több szervezet szolidaritási akcióval fejezte ki egyetértését a tanárok követeléseivel.

Reggel 8 óta sztrájkolnak országszerte a tanárok a pedagógusok sztrájkbizottságának felhívására, azt azonban, hogy pontosan mennyi intézményben, hány tanár csatlakozott a munkabeszüntetéshez, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nem tudta megmondani.

„Egy sztrájk akkor sikeres, ha azt követően eredményesebb lesz a tárgyalás. A sztrájkot nem önmagáért hirdettük meg, hanem azért, hogy a kormánnyal folyó tárgyalásokon a követeléseinket elfogadják, ezért van a nyomásgyakorlás” - mondta a szakszervezeti vezető.

Az iskolák tantestületei nem egységesen sztrájkolnak. A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában például a tanárok döntő többsége részt vesz a munkabeszüntetésen és mivel erről időben értesítették a szülőket, a 678 diákból mintegy 30 gyerek ment ma iskolába.A pedagógusok sztrájkbizottságának 25 pontban megfogalmazott követeléséről, mint az intézményfenntartó átszervezése, illetve a tanárok óraszámának csökkentése, az érdekképviseletek többször is tárgyaltak a köznevelési államtitkárság képviselőivel, ám nem tudtak megállapodni.

„Ha ebben az iskolában normál tanítási napot tudtunk volna megszervezni, akkor természetesen a hiányzást igazolni kellene, de mivel ez a tanítási nap igazából nem tanítási nap, más szabályok vonatkoznak rá. A törvény kimondja, ebben az esetben nem kell a mulasztást igazolni - mondta Turcsik Viktor, az intézmény igazgatója.

 Az iskolában lévő gyerekek számára az intézményeknek felügyeletet kell biztosítaniuk, amint azt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a TV2 reggeli műsorában is hangsúlyozta.

„Minden iskolában fogadni kell a gyerekeket, akik szociálisan rászorultak vagy befizették a tízórait, ebédet, uzsonnát, azoknak oda kell adni, tehát a gyerekfelügyeletről és az étkeztetésről gondoskodni kell, ez benne van a sztrájkmegállapodásban” - hangsúlyozta.

A munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusoknak is be kellett menniük az iskolákba és bár a korábbi hírek alapján a munkabeszüntetés idejére fizetéssel sem számolhattak, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az egyedi óraelszámolások és ennek havi bontása nyomán nem minden tanár számára jár fizetés-levonással a mai sztrájk.

A pedagógusok sztrájkbizottsága a munkabeszüntetés mellett azt is kezdeményezte, hogy délben öt percig országszerte ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban és álljon meg a közlekedés, mert álláspontjuk szerint ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban. A szolidaritási akcióhoz mások mellett csatlakozott a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, illetve a Magyar Taxisok Szakszervezete.

A kormány többször hangoztatott álláspontja, hogy a közoktatásról a köznevelési kerekasztalon kell tárgyalni, ennek munkájában azonban a sztrájkbizottság tagjai - a meghívás ellenére - nem vettek részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×