eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Felmentették a Hajógyári-sziget vádlottjait

Bizonyítottság hiányában felmentette a vádak alól a Fővárosi Törvényszék azt a két férfit, akit az ügyészség azzal vádolt meg, hogy 2011 decemberében megvertek és a Dunába dobtak egy fiatalembert a Hajógyári -szigeten.

A vád szerint a két, biztonsági őrként dolgozó férfi 2011 decemberében egy hajógyári-szigeti szórakozóhelyről kikísérte az ott italozó fiatalembert. A vádhatóság szerint a két vádlott szidalmazta a fiatalembert, erőszakkal lerángatták a ruháit, majd a mindössze rövid ujjú pólót viselő sértettet kivitték a szórakozóhelyről a szabadba, ahol fagypont körüli hőmérséklet volt, a szórakozóhely előtti parkolóban pedig megverték. A vádirat szerint a vádlottak 2 méter magas támfalról a Dunába dobták a fiatalembert, a sértett a vízbe zuhant, elmerült, és rövid időn belül életét vesztette.

Az ügyet először a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálta, majd 2012 nyarán őrizetbe vette a két biztonsági őrt, de néhány nap múlva szabadon engedték őket. Néhány évvel később azonban újra elővették az ügyet a hatóságok és vádat emeltek. A Fővárosi Törvényszék ma hirdetett ítéletet az ügyben.

Az elsőfokú bíróság bírája szerint a sértett 21 éves fiatalember bűncselekmény áldozata lett, halálát az okozta, hogy a betontámfalról a Dunába dobták, arccal a vízbe esett és megfulladt. Azt azonban kétséget kizáróan nem lehet megállapítani, hogy a bűncselekményt a két vádlott követte volna el. Indoklása szerint a vádlottakra terhelő vallomást tevő tanú fiatal kora ellenére többszörösen büntetett, és saját ügyében hivatkozott arra, hogy enyhébb büntetést kér, amiért egy súlyos bűncselekmény feltárásában segített. A tanú egyébként saját maga jelentkezett az ügyben tanúként.

A vádlottak az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztatták.

A bíró hangsúlyozta: ha nem bizonyítható a vádlottak bűnössége, akkor fel kell őket menteni az ellenük felhozott vád alól.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség a bűnösség megállapítására jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik azért, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mentse fel őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×