eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ecuadorban már több mint 230 halálos áldozata van a földrengésnek - a nap hírei

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete rendezvény szónokai. 100 százalékos vasárnapi pótlék visszaállítását követeli a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

A kirekesztés ma is fenyegető veszélyeire figyelmeztettek az Élet menete rendezvény szónokai. Emellett a keresztények és a zsidók összefogásának fontosságát hangsúlyozták a budapesti Szent István-bazilika előtti téren. A rendezvény fő szónoka, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője volt. Az idén első alkalommal közösen szóltak az emlékezőkhöz a történelmi egyházak képviselői.

A boldoggá avatott Salkaházi Sára nővérre emlékeztek a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeumnál. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Kertész Imre Nobel-díjas író gondolatmenetét ismertetve kifejtette: nem lehet beérni annyival, hogy a holokausztban nem volt semmi racionális.

Növeli a nyugdíjak értékállóságát a tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése - erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány 100 milliárd forintot szán a lakástámogatások növelésére és beindul a nemzeti otthonteremtési közösség is. A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról elmondta: nőtt a forgalom és a foglalkoztatottság a kiskereskedelemben, de a multiktól nem sikerült a kisebb cégek felé terelni a vásárlókat, és az emberek sem fogadták el a tilalmat, ezért döntött a kormány az intézkedés visszavonásáról.

Nem tartja megoldhatónak a vasárnapi nyitvatartást a dolgozók jelenlegi létszámával a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet részvételével tartott demonstráció után Sáling József a 100 százalékos pótlék visszaállítását és önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést követelt. Az érdekképviseleti vezető emellett azt is szeretné, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő vasárnapra essen. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkás bérminimumért dolgozik.

Átfogó javaslatcsomagot nyújt be hétfőn a parlamentben az MSZP a vasárnap dolgozó munkavállalók védelmében. Lukács Zoltán alelnök közölte: a cél, hogy az érintettek 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a jelenlegi 50 százalékos helyett. Párttársa, Nyakó István úgy vélte: a Fidesz csak jogilag lépett vissza a vasárnapi boltzártól, és az MSZP folytatja az aláírásgyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz.

Jogi garanciákat tartalmaz az a törvényjavaslat, amelyet a kormány készít elő az olcsóbb internet-szolgáltatás szabályozására. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos az M1-en azt mondta: jövőre kötelezik a szolgáltatókat a jelenleginél olcsóbb internet-előfizetési alapcsomag bevezetésére. Deutsch Tamás szerint ezzel csaknem 10 százalékkal kell kevesebbet fizetni az internetért, így akár egyhavi előfizetési díjat is megtakaríthatnak az előfizetők.

Ecuadorban a legutóbbi adatok szerint 233-an haltak meg a szombati földrengésben. A 7,8-es erősségű földmozgás után a kormány számos térségben szükségállapotot rendelt el, mozgósította a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására. Az epicentrumhoz közeli 40 ezres lélekszámú Pedernales város polgármestere közölte, az egész település összeomlott. A rengéseket érezni lehetett az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is.

Csaknem 400 földrengés rázta meg 3 nap alatt Japán dél-nyugati részét. A csütörtökön kezdődött földrengéssorozatban 41 ember halt meg, 2 ezer ember megsérült. A rengések közül több a Richter-skálán mért 7,3-es erősséget is elérte. Kumamoto prefektúrában gyakorlatilag leállt a tömegközlekedés, 80 ezer háztartásban nincs áramszolgáltatás, 380 ezer épületben pedig ivóvíz. Japán délnyugati részén áll a járműgyártás és a termelés várhatóan a jövő héten sem indul újra.

Nem jött létre megállapodás a termelés befagyasztásáról a kőolaj-kitermelő országok Dohában tartott találkozóján. A Reuters értesülései szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez tartozó országok közölték OPEC-en kívüli tárgyalópartnereikkel: előbb a szervezeten belül kell megegyezni a termelés korlátozásáról, lehetőleg júniusig.

Csaknem 1 millió járművet hív vissza ellenőrzésre a General Motors. A 2014-2015-ben gyártott Chevrolet Silverado és GMC Sierra 1500 autókat a biztonsági övek rögzítésének esetleges hibája miatt kell átvizsgálni. Ebből fakadó baleset még nem történt. A visszahívott autók többségét, csaknem 900 ezret az Egyesült Államokban, 142 ezer pedig más országokban értékesítettek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×