eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szálazza a panamai offshore-botrány magyarországi leágazásait a NAV - a nap hírei

Magyar javaslat kidolgozását jelentette be a migrációs válság megoldására a miniszterelnök. Nem tudja elfogadni az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógusok sztrájkbizottsága által javasolt még elégséges szolgáltatást.

Egyenként vizsgálja a panamai offshore-botrány magyarországi szálait az adóhatóság - közölte Nemzetgazdasági Minisztérium. Az intézkedést Varga Mihály tárcavezető rendelte el a kormányfő kérésére. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban kijelentette: az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat.

Hétfőn áttekinti a kormány a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatait, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: a kabinet nyilvánosságra hozza a szakszervezetek és a munkavállalók álláspontját tartalmazó jelentést, illetve a kiskereskedelmi forgalom változására vonatkozó adatokat. Hozzátette: a kabinet egyeztetéseket folytatott a vasárnapi szabadnap elvének kiterjesztéséről más szektorokra.

Magyar javaslat kidolgozását jelentette be a migrációs válság megoldására a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: az Európai Bizottság héten nyilvánosságra hozott kezdeményezésével szemben a kabinet a schengeni szabályok kiegészítését tartja szükségesnek. Ha az ellenzék nem szavazza meg a kabinet terrorellenes törvénycsomagját, a mostani jogi keretek között kell megoldást találni a terrorveszély elhárítására.

Szükségesnek tartják az alaptörvény módosítását a terrorellenes intézkedésekkel összefüggésben a javaslatról egyeztető pártok - közölte a honvédelmi miniszter. Simicskó István elmondta: egyelőre arról van vita, hogy a terrorveszélyhelyzet milyen jogrendi elemként kerüljön az alaptörvénybe. A megbeszélésen az MSZP arra hivatkozva nem vett részt, hogy a honvédelmi tárca változtatás nélkül a januári javaslatát küldte meg a résztvevőknek. A Jobbik közölte: nem ellenzi az alkotmány módosítását. Az LMP szerint az ellenzék elérte, hogy lekerült a tárgyalóasztalról a kabinet eredeti tervezete a terrorveszélyhelyzetről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ország számára előnyös, politikai megegyezés született aszfaltügyben a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Arról az ügyről van szó, amely szerint aszfaltkeveréssel is foglalkozó cégek kartellezhettek, és ezért az Európai Bizottság szabálytalansági eljárást indított.

Magyarország első számú Európán kívüli exportpiaca az Egyesült Államok - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a washingtoni kongresszusi képviselőkkel folytatott tanácskozás után közölte: tavaly a második legtöbb külföldi beruházás érkezett Amerikából, és 1600 amerikai vállalat összesen 100 ezer magyar embernek ad munkát.

Idén is egymilliárd forinttal támogatja a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A most megjelent kiírás célja, hogy az önkormányzatok képesek legyenek a tulajdonukban lévő, az általuk fenntartott és működtetett óvodai gyermekétkeztetést is szolgáló konyhák és étkezők felújítására, fejlesztésére.

Nem tudja elfogadni az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógusok sztrájkbizottsága által javasolt még elégséges szolgáltatást. Az április 20-ra tervezett országos pedagógussztrájk idejére járásonként egy intézményben biztosítaná a szervezet a gyermekek megőrzését. A minisztérium ugyanakkor a gyermekek és a szülők érdekében minden köznevelési intézményben szükségesnek tartja a felügyelet biztosítását.

Óriásinak nevezte az érdeklődést a családok otthonteremtési támogatása iránt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az M1-en arról számolt be, az otthonteremtési támogatások tavalyi kiterjesztése után harmincszorosára nőtt a támogatást igénybe vevők száma, a korábbi szocpolhoz képest.

Hárommilliárdot csoportosít át a kormány a Budapest környéki elővárosi közlekedés működtetésére. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a nemzetgazdasági miniszternek június 30-áig kell biztosítania az összeget.

Lengyelország támogatja és csatlakozik a kötelező menekültbefogadási kvóta ügyében az Európai Bírósághoz benyújtott magyar keresethez - jelentette be a lengyel igazságügyi miniszter. Zbigniew Ziobro megalapozottnak nevezte a magyar panaszt a 120 ezer migráns kötelező elosztását előirányzó kvótával szemben.

Jóváhagyta az Európai Unió, hogy a Mol megvegye az Eni magyar és szlovén leányvállalatait. A magyar olajtársaság tavaly októberben jelentette be, hogy megvásárolja az Eni Hungária Zrt. teljes tulajdonrészét az olasz energetikai konszerntől. Ezzel 183 töltőállomás üzemeltetését és a cég nagykereskedelmi tevékenységeit is átveszi.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Julian Rachlin litván származású hegedű- és brácsaművész koncertjével nyílt meg péntek este a Müpában a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál. 17 napon át több mint 60 helyszínen csaknem 150 program várja a komolyzene, opera, dzsessz és könnyűzene, színház és táncszínház, képzőművészet iránt érdeklődőket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×