INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az egykori szocialista főpolgármester-helyettes elleni perben januárban lehet ítélet

InfoRádió / MTI
Január 21-én születhet elsőfokú ítélet a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben - közölte Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a per csütörtöki tárgyalásán.

Az ügyészi perbeszéd november 12-ei befejezése után a csütörtöki tárgyaláson Antal Attila harmadrendű vádlott, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója kérésére Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró rövid időre megnyitotta a bizonyítási eljárást.

A törvényszék lehetőséget biztosított a harmadrendű vádlottnak arra, hogy kiegészítse az egyik vádponttal kapcsolatban tett korábbi vallomását. A tanácsvezető bíró a vádlott egyéb bizonyítási indítványait elutasította.

A tárgyalás a tizenkettedrendű vádlott védőjének perbeszédével folytatódott. A vádirat szerint ennek a vádlottnak a gazdasági társasága három rendezvényt szervezett 2007-ben a BKV Zrt. részére, és ezért csaknem 40 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat.

A védő hangsúlyozta: a vád nem nyert teljes körűen bizonyítást. Úgy vélte, hogy a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt bíróság elé állított védence a hatodrendű vádlotthoz fűződő "érzelmi kapcsolat" miatt került a vádlottak padjára. Az ügyvéd a "feltételezések és a sejtetések" beszédének nevezte az ügyész perbeszédét, és védencének felmentését kérte. Ezután a tizenharmadrendű vádlott védője mondta el perbeszédét. Érthetetlennek nevezte, miért került védence a vádlottak padjára. Véleménye szerint a védence és a BKV között létrejött szerződés "hasznos volt", ezért kérte, hogy a vádlottat bűncselekmény hiányában mentse fel a törvényszék. A vádlott feladata az volt, hogy a fiatalok bliccelés elleni kampányának részleteit dolgozza ki, készítsen erről tanulmányt a BKV-nak. Ezért havi 250 ezer forintot kapott, és összesen 4,7 millió forintot fizetett ki neki a közlekedési cég.

A tizenötödrendű vádlott védője perbeszédének kezdetén köszönetet mondott a Kecskeméti Törvényszéknek azért, mert a védők kéréseit maximális figyelembe véve biztosította azt, hogy elláthassák feladatukat. "Ilyen alapos és figyelmes törvényszéki munkával még nem találkoztam" - fogalmazott.

Az ügyvéd Homonnai János ügyész munkájáról is elismeréssel beszélt, mert "egy ilyen előzményből, egy ilyen nyomozati anyagból nagyon összeszedett és jogilag is értékelhető perbeszédet hozott össze". Hozzátette azonban, hogy a perbeszéddel "már csak az eltérő perbeli pozíció miatt" sem érthet egyet. Azt kérte a törvényszéktől, hogy védencét mentse fel.

A tizenötödrendű vádlott cége, az Optimismo Kft. a BKV Zrt.-nek 2007-ben egy 19,2 millió forintról kiállított számlát nyújtott be, amelyen nyomtatók felmérése szerepelt, és ezt az összeget a BKV át is utalta. A vádlott nyomozati vallomása szerint a kft. 2007-ben gazdasági tevékenységet nem folytatott, a BKV-vel kapcsolata nem volt, szívességből bocsátott ki számlát egy cseh állampolgár kérésére. A törvényszék előtt azonban a vádlott megtagadta a vallomást.

Antal Attila harmadrendű vádlott, aki 2007-ben a BKV vezérigazgatója volt, a bíróság előtt korábban bűnösnek vallotta magát az Optimismo Kft. és a közlekedési vállalat közötti szerződés megkötésében. Visszavonta azonban azt a nyomozati vallomását, amely szerint tudott arról, hogy a kft.-nek átutalt pénzből Aba Botond korábbi vezérigazgató végkielégítését rendezték.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a per további menetrendjét ismertetve elmondta: a tárgyalás december 8-án Hagyó Miklós védőjének perbeszédével folytatódik, majd a védők 10-én, 15-én, 16-án, 18-án és 21-én mondhatják el perbeszédüket. A bíróság tervei szerint a vádlottak január 13-án szólhatnak az utolsó szó jogán. Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A címlapról ajánljuk