INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Szovjetunióba hurcolt magyarokra emlékezik az ország

InfoRádió / MTI
Konferenciát és rendhagyó köztéri kiállítást is rendeznek ma, a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapján. 2012 óta ezen a napon azokra a honfitársainkra emlékezünk, akiket hadifogolyként a Szovjetunióba hurcoltak vagy koholt vádak alapján száműztek a Gulág rabtelepeire.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: 2012 óta ezen a napon arra a mintegy 800 ezer magyar honfitársunkra emlékezünk, akiket 1944-től kezdve hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak többéves kényszermunkára, illetve akiket a második világháborút követően a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján évekre, évtizedekre száműztek a Gulág rabtelepeire.

A megemlékezések szerda reggel 8 órakor a budapesti Honvéd téren kezdődnek. A Gulág Áldozatainak Emlékkövénél Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese mond beszédet.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Magyarországi Németek Pécs-baranyai Nemzetiségi Köre szervezésében 9 órától a Magyar Tudományos Akadémián A szovjet fogság Európában címmel kezdődik nemzetközi konferencia. A rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg. Köszöntőt mond Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

A központi megemlékezések 11 órakor a Nyugati téren folytatódnak, ahol megnyílik a Befagyasztott emlékezet című, december 5-ig látogatható rendhagyó kiállítás. Az áldozatoknak emléket állító jégszobor előtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond beszédet A szerdától december 5-ig látogatható kiállítás megnyitóján Simonffy Márta, a kerület alpolgármestere köszönti a résztvevőket.

Az emléknap programjai miatt szerda délelőtt tilos megállni az V. kerületben, a Markó utca Honvéd utca és Szemere utca közötti szakaszán, valamint délután 1 óráig a VI. kerületben, a Jókai utca Nyugati tér és Podmaniczky utca közötti szakaszán. A forgalmi változásokról a rendőrség honlapján (www.police.hu), a központi megemlékezésekről a www.nrh.kormany.hu és a www.november25.kormany.hu oldalon található bővebb tájékoztatás.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én döntött arról, hogy november 25. legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, mert 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezhetett haza a Szovjetunióból.

A címlapról ajánljuk