INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Európában a biztonság a legfontosabb kérdés" - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ. A miniszterelnök szerint Európában a biztonság lett a legfontosabb kérdés. Felkészültek egy esetleges biológiai terrortámadásra a magyar hatóságok.

Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ a hétvégén. A pénteki és a szombati akció összefüggésben volt a TEK által kiemelten védett személyek biztonságával. Hajdú János főigazgató az InfoRádióban elmondta: összesen 6 embert vettek őrizetbe a hatóságok, 2 ember előzetes letartóztatását már el is rendelte a bíróság, amely szerdán további letartóztatásokról dönt. Hozzátette: a pénteken elfogott 2 embernél sorozatlövő fegyverek voltak éles lőszerrel, hangtompítóval és tárakkal. Szombaton 4 embert vettek őrizetbe, közülük ketten nem magyar állampolgárok. A főváros határában elfogott autójukban robbanószerek voltak. A házkutatások alkalmával pedig egy bombakészítésre alkalmas laboratóriumot is találtak.

A miniszterelnök szerint Európában a biztonság lett a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor a Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján elhangzott beszédében kijelentette: Európát megtámadták és további fenyegetésének van kitéve. Mint fogalmazott: a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra.

Felkészültek egy esetleges biológiai terrortámadásra a magyar hatóságok. Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta: a hatóság azonnal képes lenne országszerte egyidejűleg beavatkozni terepjárókra szerelt mobil laborokkal. Hozzátette: meg tudják határozni a veszélyes anyag összetételét és a lakosság kimenekítésére is képesek. Szól arról is, hogy meg tudják oldani a lakosság ivóvízigényét, ha kell a szennyezett vizet is meg tudják tisztítani.

Robbantásos merénylet történt a tunéziai elnöki őrség egyik autóbusza ellen az észak-afrikai ország fővárosában - közölte a tuniszi belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a támadásban az elnöki gárda tizenegy tagja meghalt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: a rendelkezésre álló információk szerint nincs magyar állampolgár a halálos áldozatok és a sérültek között. A tuniszi magyar nagykövetség folyamatosan tájékozódik, kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

Ankara kérésére összeült a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében a NATO. Az orosz elnök szerint a vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokban. Az eddigi jelentések szerint 2 orosz harci gép közelítette meg a török határt Szíria felől, egyiküket lőtték le a török vadászgépek. Törökország szerint előzőleg többször is figyelmeztették az orosz pilótákat. A lelőtt gép pilótáinak sorsáról továbbra először ellentmondásos hírek jelentek meg, majd az orosz hadsereg vezérkari főnöksége közölte: az egyik pilóta meghalt, a másik sorsa továbbra is ismeretlen. Közölte azt is: egy orosz katonát megöltek, aki részt vett a pilóták mentésében.

A tervek szerint 2 év alatt újul meg a Budapest-Belgrád vasútvonal. A Peking és Budapest között most aláírt szerződés alapján a 166 kilométeres vonal teljes felújítása 472 milliárd forintba kerül. A beruházás lebonyolításáért egy magyar-kínai vegyesvállalat felel, amelynek magyar részében a MÁV lesz az eljáró fél. A beruházást 85 százalékban kínai hitelből finanszírozzák. A kölcsön 20 éves időtartamra szól 5 éves türelmi időszakkal. A hitelkamatról még nincs megállapodás. A szerződés aláírása után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kína és Kelet-Közép-Európa közötti együttműködés első konkrét sikerének nevezte az együttműködést.

A budai Várnegyedben helyezi el a kormány a Belügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot. A kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy folytassa le a szükséges egyeztetéseket a Magyar Tudományos Akadémia elnökével az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről.

Már most vasárnap is nyitva lehetnek az áruházak, bevásárlóközpontok. A jogszabályok a karácsonyt megelőző 4 vasárnap adnak erre lehetőséget. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. Vámos György hozzátette: a boltok az adventi vasárnapokon 4 óra 30 perc és 22 óra között lehetnek nyitva.

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye. A magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Palotai Kinga elmondta: bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt. Hozzátette: a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál, ahol a szükséges nyilatkozatokat is meg kell tenni.

A címlapról ajánljuk