eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Balog: nem akarjuk elkövetni újra a korábbi hibát

Nyilvános vitát tervez a kormány a szovjet megszállás áldozatainak emlékművéről - mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán úgy fogalmazott: nem akarják elkövetni a német megszállás áldozatainak mementójához hasonló hibákat, így csak ezt követően írják ki a pályázatot a központi emlékmű felállítására.

"Több százezer emberről van szó, akiket elhurcoltak vagy életüket vesztették, ők is méltó emlékhelyet érdemelnek" - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak.

Hozzátette: ha épült a német megszállás áldozatainak emlékmű, akkor szükség volna a szovjet megszállás áldozatainak is egy emlékműre. Az áldozatok emlékét ápoló civil szervezetek kezdeményezték azt, hogy központi emlékműként ez is a Szabadság téren álljon.

A miniszter említette, hogy a téren egy másik szovjet emlékmű is található, amely azonban a Szovjetunió dicsőségét hirdeti.

"Az én értékrendemet sérti, hogy ez az emlékmű ott áll. A kormány természetesen minden nemzetközi megállapodást betart, ezért nem is távolítjuk el az emlékművet még akkor sem, ha szívesen tennénk. De azokra is emlékeznünk kell, akik a szovjet megszállásnak estek áldozatul vagy érte őket családi tragédia" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Mint mondta, ezt most másképp kell csinálni, mint a német megszállási emlékmű idején és a kormány nyilvános vitát, konferenciát szervez, hogy minden érintett elmondhassa, mit gondol róla és milyennek szeretné látni a készülő emlékművet.

"Ezután fogunk kiírni egy olyan pályázatot a központi emlékműre, ami méltó az áldozatokhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő helyszínt és formát. Szeretnénk egy kis időt adni arra, hogy az emberek megbarátkozzanak az emlékmű gondolatával, vagy akár elmondhassák az ellenérveiket"- fűzte hozzá Balog Zoltán.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×