eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

NMHH: a helyi rádiók a tájékoztatás fontos forrásai

A helyi rádiók az emberek tájékoztatásának, az információs esélyegyenlőségnek fontos eszközei - jelentette ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a médiatanács elnöke a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (Heroe) közgyűlésén szerdán Budapesten.

Karas Monika közölte: ebben a helyzetben az NMHH a döntései során figyelembe veszi az érdekképviseleti szervezetek, így Heroe javaslatait, és támogatja a helyi rádiók működését. Példaként említette, hogy Média Mecenatúra Program keretében 2011 óta, pályázatokon 1,5 milliárd forinttal támogatták a helyi rádiók működését, amelyek a pénzt a többi között fejlesztésekre használhattak fel.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a televízió és az internet elterjedése nemhogy nem okozta a rádiózás halálát, hanem egyre jobb befektetésnek tűnik az adók működtetése. Ezt bizonyítja, hogy a Heroe az ország egyik legnagyobb médiaszervezete.

Arra figyelemmel, hogy a helyi rádiók tájékoztatási űrt töltenek be, a frekvenciák pályáztatásánál is együttműködnek az országos egyesülettel. Az együttműködés nyomán két helyi frekvencia pályáztatása már elindult és hamarosan újabb hét tendert írnak ki - mondta Karas Monika.

Andrássy György, az NMHH főosztályvezetője az adatokat ismertetve elmondta, hogy országszerte 127 helyi, illetve körzeti rádió működik. Ezek száma 146 volt 2010-ben.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik a földfelszíni sugárzású rádiók összesített reklámbevétele: 2013-ban 8,8 milliárd, 2014-ben pedig 9,3 milliárd forint volt - tette hozzá.

Ugyancsak kedvező folyamat, hogy amíg 2011-ben még több helyi rádió volt veszteséges, mint amennyi nyereséges, addig 2014-ben az adók 60 százaléka volt nyereséges, 38 százalékuk veszteséges és 2 százalék nullszaldós - sorolta a főosztályvezető.

Szilvay Balázs, a Heroe elnöke úgy fogalmazott a tanácskozáson, hogy a piackutatások szerint a helyi rádiók a lokális tájékoztatás meghatározó eszközei.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×