eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A gazdasági növekedés szintjének fenntartásáról beszélt Varga Mihály - a nap hírei

Indokolatlannak tartja a menekültek visszaküldésére vonatkozó dublini szabályokat a külgazdasági és külügyminiszter. Nincs összefüggés a honvédségi repülőbalesetek között a hatósági vizsgálati eredmények alapján - közölte a honvédelmi miniszter.

A fenntartható gazdasági növekedésről beszélt az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: 2013 második felétől folyamatosan nő a gazdaság, egyúttal 22 hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom. A kérdés most az, hogyan lehet ezt a növekedési ütemet fenntartani.

Magyarország számára fontos, hogy diverzifikálja gépipari termelését. A mezőgazdasági gépgyártás az egyik ilyen terület, ahol már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az ország - mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár Hannoverben, az Agritechnika szakkiállításon.

Indokolatlannak tartja a menekültek visszaküldésére vonatkozó dublini szabályokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra a döntésre reagált, amely szerint Németország visszaküldené a szír állampolgárokat abba a tagországba, amelyben beléptek az unió területére.

Újabb egészségügyi törvényjavaslatot nyújtott be a kormány. Ebben a többi között szabályozzák az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működését és a hozzá kapcsolódó adatvédelmi jogosultságokat. A javaslatcsomagban kitérnek az egészségügyi ágazat mozgóbérelemeire is, amelyet december végéig kormányrendelet szabályoz.

Nincs összefüggés a honvédségi repülőbalesetek között a hatósági vizsgálati eredmények alapján - közölte a honvédelmi miniszter. Simicskó István az Országgyűlési honvédelmi bizottságának ülésén azt mondta: a nyáron történt balesetek között rendszerszintű üzemeltetési problémát nem tártak fel. A tárcavezető szólt arról is, hogy jelenleg 454 tartalékos katona segíti a Magyar Honvédséget a migránshelyzet kezelésével összefüggő feladataiban.

Teljes mértékben felkészült a földművesek növekedési hiteleinek folyósítására a kölcsönt nyújtó és közvetítő két bank - közölte a pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár. Németh Lászlóné arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdálkodók egy nyilatkozat kitöltésével előzetes hitelkérelmet nyújthatnak be, így pedig már az árverés előtt elkezdhetik az ügyintézést.

A családügyi törvényjavaslat elsődleges célja, hogy a családok tényleges segítségként éljék meg támogatásokat - jelentette ki család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a InfoRádió Aréna című műsorában a most bejelentett változások közül kiemelte, hogy bővül a családtámogatás, az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra és a bölcsődei ellátás.

Az államfő szerint a Szent Márton-év üzenete, hogy gazdag szellemi örökségünk nemcsak kulturális érték, hanem erkölcsi tanítás is. Áder János Pannonhalmán az ünnepségsorozat nyitóbeszédében azt mondta: Szent Márton életpéldája 1700 évvel a születése után arra tanít, hogy egy több mint ezeréves kultúra ma is élő alkotóerő.

Az oktatási innováció fontos elemének tartja a duális képzést a felsőoktatásért felelős államtitkár. Palkovics László a Debreceni Egyetemen, a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán azt mondta: szeptembertől 19 egyetem és 300 vállalat együttműködésében 500 hallgató vesz részt duális képzésben.

Több mint húsz tanintézmény lehet érintett a fiatal gazdák vidékfejlesztési pályázatával összefüggő diplomahamisítási ügyben. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke az agrárszektor.hu szakportálnak elmondta: 121 esetben merült fel a gyanú, hogy az előző uniós ciklus megmaradt forrásaira kiírt pályázatra az érintettek hamis diplomákat nyújthattak be.

Horvátországban az ügyészség új bizonyítékai miatt elnapolta Ivo Sanader volt kormányfő újrakezdődő perét a bíróság. Az eljárást azért kell megismételni, mert a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és az ügyet visszautalta a zágrábi megyei bírósághoz.

A budapesti és az országos melegrekord is megdőlt szerdán. Az új fővárosi csúcsértéket Újpesten rögzítették, ahol 20,1 fokot mértek. Az országos rekord pedig Nagykanizsán született, ahol 23,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×