eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma

Gyógyszerek és homeopátiás készítmények vizsgálata - azonos módszerekkel

Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya javasolja, hogy a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak vessék alá, mint a hagyományos gyógyszereket. Mandl József, az MTA rendes tagja, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke szerint a homeopátiás szerek esetében ez nem történt meg.

A Magyar Tudományos Akadémia a Svéd Királyi Tudományos Akadémia állásfoglalásához csatlakozott. Az Egészségügyi Tudományos Tanács már korábban többször foglalkozott ezzel, és az 1991-ben kiadott állásfoglalásában egyértelműen ellenezte azt, hogy különböző procedúrák alapján minősíthessen gyógyszernek valamit - közölte Mandl József.

Kiemelte: a lényege az, hogy ha a hatóság gyógyszernek minősít valamit, akkor ez egy nagyon szigorú, rendkívül költséges és bonyolult ellátási procedúra után történik. Az egyenlő elbírálás elve nehezen megkérdőjelezhető - véli a tanács elnöke.

Ismertette: két megközelítés van. Az egyik megközelítés, hogy van-e ennek tudományos alapja. Az ismereteim szerint ennek elfogadott tudományos alapja nincsen - tette hozzá.

A másik megközelítés az, hogy a medicina egy empirikus tudomány, vagyis tapasztalatok alapján lehet azt mondani valamire, hogy használ vagy nem használ. Ismereteim szerint olyan tapasztalat nincsen, hogy ezek használnak - mondta Mandl József.

A tapasztalat alapján itt számos ember felkaphatja a fejét és mondhatja, hogy de hát neki használt. A tapasztalat nem egyes emberek, hanem az egyes emberek véleményének és a rajtuk tapasztalt javulásnak a rendkívül korrekt, rendkívül szigorú és rendkívül meghatározó tudományos elvek szerinti feldolgozása. Tudomásunk szerint a homeopátiás szerek esetében ez nem történt meg - magyarázta.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács csatlakozott egy felhíváshoz, és egyetértettünk azzal, hogy az egyenlő elbírálás elve kell, hogy érvényesüljön. A gyógyszerhatóság is kell, hogy foglalkozzon ezzel - mi ugyanis nem vagyunk hatóság - fogalmazott az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×