eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megérkeztek Magyarországra a cseh katonák

Szerdán délután megérkeztek Magyarországra Csehországból azok a katonák, akik a december 15-ig tartó Balaton 2015 fedőnevű gyakorlaton vesznek részt.

A 21 katona a Kaposvárhoz közeli kiskorpádi vasútállomásra érkezett, ahonnan - magyar katonák közreműködésével - közúton vitték Kaposvárra a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez a magukkal hozott haditechnikai eszközöket. A cseh katonákat szállító, 11 kocsiból álló szerelvényen hét katonai teherautó, tíz tábori konyha, egy kotró- és egy javítógép érkezett.

Takács Attila dandártábornok, a "Magyar Honvédség Ideiglenes Alkalmi Kötelék - Dél" elnevezésű egység parancsnoka a kiskorpádi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón elmondta: a gyakorlat idejére Kaposváron elhelyezett cseh katonák a tervek szerint december 15-ig tartó Balaton 2015 nevű gyakorlaton vesznek részt.

A Balaton 2015 célja, hogy a magyar katonákkal közösen begyakorolják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos logisztikai támogatási feladatokat - mondta a dandártábornok.

Hangsúlyozta: a cseh katonáknak nincs felhatalmazásuk határrendészeti feladatok ellátására, a gyakorlat alatt határbiztosítással kapcsolatos feladatuk nem lesz.

A dandártábornok kitért arra is: a három másik visegrádi ország - Csehország, Szlovákia és Lengyelország - "erős és egyöntetű" szándéka, hogy támogassák Magyarországot.

Arra a kérdésre, várható-e további külföldi csapatok részvétele a gyakorlaton, Takács Attila azt mondta: más országoknak is lehetőségük van a csatlakozásra, a gyakorlat nyitott minden európai állam előtt.

A morvaországi Olmützből kedd délelőtt indult el a cseh katonákat szállító különvonat. A katonák többsége az Olmützben és Bechynében lévő szárazföldi egységek tagja, és nagy részük tapasztalatot szerzett már külföldi missziókban.

Csehország a V4 soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×