eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Magyar tudósok igazolták, hogy folyó volt a Marson - lapszemle

Tucatnyi amerikai A-10-es csatarepülőgép érkezik rövidesen Magyarországra. Túlterheltek a tanárok. Magyar tudósok igazolták, hogy folyó volt a Marson.

A Magyar Nemzet arról ír, tucatnyi amerikai A-10-es csatarepülőgép és több száz főnyi kiszolgáló személyzet érkezik rövidesen Magyarországra. Ez lesz Jugoszlávia 1999-es bombázása óta a nagyhatalom légierőinek legjelentősebb és leghosszabb jelenléte hazánkban, hiszen a gépek mintegy két hónap időtartamban, az év végéig maradnak. A lap úgy tudja, az első néhány csatagép már a jövő héten részt vesz a Bátor harcos nevű nemzetközi hadgyakorlat bemutató napján.

A Magyar Idők cikke szerint akár 500 ezer forint közigazgatási bírság is kiszabható lesz a munkavégzés során a munkavédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyó vagy e szabályok mellőzését eltűrő munkavállalókra. A kormány elképzelése a munkavédelmi hatóság mozgásterét szélesítené, ugyanis a dolgozó kizárólagos szabálytalan magatartását is szankcionálnák.

A Népszabadság arról ír, új módszerrel végzett térdprotézis műtétet dolgozott ki Hangody László professzor, az eljárás gyorsabb gyógyulással, kevesebb szövődménnyel jár, mint a korábbiak, és a beteg már másnap lábra állhat az operáció után. Hat hét után akár már edzhetnek is, és 15-20 évig nem lesz gondjuk a járással.

Az Index egy tanulmányt idéz, amely szerint bárhogyan harcoljanak is az éghajlatváltozás ellen, Miamit, New Orleanst és több más amerikai várost el fogja nyelni az óceán. A mészköves talajra épült Miamit a tenger vízszintjének emelkedésétől a gátak nem tudnák megvédeni. A legnagyobb veszélyben Florida után Kalifornia, Louisiana és New York állam van.

A Magyar Idők cikke szerint növekedett a pénzügyi intézmények ellen indított felszámolási eljárások száma. A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának megbízott vezetője emellett hangsúlyozta, hogy jelenleg 68 ezer olyan kft. lehet Budapesten, amelynek jövő március 15-ig módosítania kell a létesítő okiratát, többségük törzstőkéjét is emelni kell.

A Magyar Nemzet a tanárok túlterheltségéről ír. A KLIK iskoláiban dolgozó pedagógusok 80 százalékának több órája van ebben a tanévben, mint az életpályamodell bevezetését megelőzően. Sokaknak a maximális 26 órát kell megtartania hetente. A lap úgy tudja, a mesterpedagógusok munkaidő-kedvezménye számos iskolában és óvodában okoz zavarokat, mert a kötelező szakértői feladatok miatti távollétük a többi kollégára ró jelentős terheket.

A Népszabadság arról ír a kormány jelentős összeggel támogatja azokat az iskolákat, amelyek határon túli magyar területekre viszik diákjaikat. Ám a rendszer rosszul működik, az idén több tucat iskola mondta le az őszi kirándulást, mert későn született döntés.

Az Index arról közöl cikket, hogy magyar tudósok igazolták, hogy tényleg folyó volt a Marson. A NASA régi feltételezését közös munkával, matematikával, a kavicsok kopásával bizonyították, az eredményeket pedig egy neves amerikai szaklapban publikálták.

A napi.hu arról ír, elő kellene végre állnia a brit kormánynak uniós reformelképzeléseivel, amelyek szerinte szükségese ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagországa maradjon. A döntés és az unió újabb válságának elkerülése David Cameron brit miniszterelnök kezében van, aki kénytelen taktikázni hazája euroszkeptikusaival szemben.

A portfolio cikke szerint megsértené Magyarország a Brüsszellel kötött megállapodást. Bár az Európai Bizottság nem adhatja oda a pénzt közvetlenül egy magánszemélynek a családi ház energetikai korszerűsítésére, de egy energiahatékonysági alapnak kifizetheti. Tehát Brüsszel nem akadálya annak, hogy a lakossági épületenergetikai pályázatok megjelenjenek Magyarországon. Azonban ha egyáltalán nem kerülnek sorra az ilyen korszerűsítések Magyarországon, akkor azzal megsértenénk az Operatív Programban tett vállalásunkat, igaz Brüsszel ezért nem tudna pénzügyi szankciót kivetni ránk.

A pénzcentrum a bankkártyákon lévő titkos kódról ír, és értelmezi a számokat. Magyarországon több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, azonban valószínűleg nem mindenki tudja, hogy milyen adatokat rejt a plasztiklapon lévő számsor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×