eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vita a bonyhádi templomrom feltárásáról

Az Országgyűlés ülésén is szóba került a bonyhádi templomrom feltárása. Az MSZP új nyomvonalra terelné a templomrom fölé tervezett utat, a Miniszterelnökség államtitkára aláhúzta, hogy a rom fölött már most is ott fut a 6-os út, ugyanakkor a tárca nyitott a megoldásra.

Harangozó Tamás, az MSZP részéről kért segítséget a Miniszterelnökségtől a Bonyhádon, a 6-os út építésekor előkerült gótikus magyar templom romjainak feltárásához.

"A szakma legalább arra kapjon esélyt, hogy ez a régészeti lelet teljes feltárása megtörténhessen, az építész szakma pedig arra kapjon esélyt, hogy át tudják tervezni úgy ennek a bekötő útnak a bekötését a 6-os útba, hogy a következő fél évezredre ismét ne kerüljön föld alá ez az egyébként Magyarországon egyedülálló lelet."

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában először aláhúzta, hogy bár az ellenzéki képviselő - és a sajtóban már más is - magyar Pompei-nek nevezte a templom-romot, holott a magyar kultúrtörténetben Aquincumot nevezik így.

"Egy templomnak az alapjait találták meg, ráadásul csak részben tudták ezt feltárni, hiszen nem az épülő körforgalom alatt vagy helyén van ez a templom maradvány, hanem egy része benyúlik a jelenleg is használt 6-os főút alá, tehát, ha teljes egészében fel akarjuk tárni ezt a templom-romot, akkor a jelenlegi 6-os út nyomvonalát is meg kell változtatni."

Harangozó Tamás erre botránynak nevezte, hogy az államtitkár így válaszol ahelyett, hogy saját hatáskörében leállítaná az útépítést és feltáratná a maradványokat.

"Azért hívják magyar Pompei-nek, amire én is felhívtam a figyelmét Önnek, mert természeti jelenség okán az elmúlt 500 évben olyan elfedés volt ezen a templomon, ami az eredeti állapotában, mindenféle beavatkozás nélkül hagyta meg az utókornak ezt a középkori, magyar, katolikus gótikus templomot államtitkár úr!"

L. Simon László is folytatta az elnevezésről kezdett vitát.

"Pompei-ben a vulkán kitörése sodort el egy egész települést, itt pedig a törökök romboltak le egy templomot, majd a török pusztítás után valamikor, iszappal telítődött a rom környezete. Ön szerint biztos ugyanaz egy iszappal befedett templomalap, mint Pompei-ben ami van, de nem ugyanaz.

L. Simon László hozzátette: ezzel együtt a Miniszterelnökség nyitott a megoldásra, ugyan kiment az első fokú, még nem jogerős kormányhatározat a kormányhivataltól, de a tárca mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a másodfokú eljárásban a régészeti feltárás érdekében meghosszabbítsák a határidőket.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×