eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az új egészségügyi államtitkár - a nap hírei

Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az új egészségügyi államtitkár. Jövőre több mint másfél millió magánszemély adóbevallását készíti el az adóhatóság. November 6-án helyezik végső nyugalomra Göncz Árpád volt köztársasági elnököt.

Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az új egészségügyért felelős államtitkár - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ eddigi főigazgatója azt mondta: az a legfontosabb, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja. Hozzátette: tervezik az intézményi ösztönzőrendszer átalakítását is. Ónodi-Szűcs Zoltán kinevezését a miniszterelnök már aláírta, de azt még a köztársasági elnöknek is jóvá kell hagynia. Az MSZP az új egészségügyi államtitkár kinevezésére úgy reagált: teljesen mindegy, hogy ki az államtitkár, amíg gyalázatos helyzetben van az egészségügy.

Az egészségügyben dolgozók bérrendezését sürgeti a Magyar Rezidens Szövetség. A szervezet közleménye szerint Ónodi-Szűcs Zoltán, az új egészségügyért felelős államtitkár nyilatkozatai bizalomra adhatnak okot és a miniszterelnök is törekszik a változtatásra és az ehhez szükséges eszközök biztosítására. A szervezet továbbra is törekszik a konstruktív megegyezésre az egészségügyi kabinettel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakításával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki az év végéig a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárát. Tállai András közölte: jövőre több mint másfél millió, 2017-től pedig mintegy 3,8 millió magánszemély adóbevallását készíti el az adóhatóság. Az adóügyekért is felelős államtitkár szólt arról is, hogy az adóhivatal 2016 első negyedéve után minősíteni fogja a vállalkozásokat, és a jó adózók már jövőre több kedvezményt kapnak.

Megkezdődött az állami földek eladása a Nemzeti Földalapba tartozó, 3 hektár alatti földterületek meghirdetésével. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet mintegy 2700 - 3 hektár alatti - földrészlet hirdetményét jelentette meg a honlapján. Csütörtökön további 3700 megvásárolható földrészlet adatait teszi közzé a szervezet. Folyamatosan az összes megyére vonatkozó adatok megtekinthetők lesznek a földalapkezelő honlapján és a megyei kormányhivatalokban.

Összegyűlt a szükséges 50 aláírás, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki parlamenti pártok az állami földek tervezett eladása miatt - mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Harangozó Gábor az InfoRádióban több eljárási hibát is említett a kormány részéről. A politikus azt mondta: a Jobbik által kezdeményezett beadványban annak kimondását akarják elérni, hogy a földek értékesítése nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló törvénynek. Hozzátette: az MSZP által kezdeményezett beadványban azt kifogásolják, hogy a kérdésről nem lehetett volna kormányhatározatban dönteni, ahhoz törvényt kellett volna módosítani.

Nagy többséggel utasította el az Európai Parlament illetékes bizottsága a Magyarország elleni eljárásról szóló liberális kezdeményezést. A liberális képviselőcsoport szeptember második felében az uniós szerződés hetes cikke alapján szerette volna napirendre venni az ügyet, a migrációs válság miatt elfogadott törvénymódosítások miatt. Az uniós szerződés érintett cikke az unió alapértékeit védi. Még soha egyetlen tagállam ellen sem indítottak ennek alapján eljárást. Korábban Rogán Antal, a kormányfő politikai kabinetfőnöke úgy vélte: az európai liberálisok frakciója Magyarország szavazati jogainak felfüggesztésére, végső soron az ország kizárására törekszik az unióból. A Magyar Liberális Párt cáfolta a fideszes politikus állítását.

Az Európai Unió működését a válságok halmozódása állítja most jelentős kihívások elé - jelentette ki Schöpflin György, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a viták ellenére a 28 tagállam nem került közelebb a migrációs válság megoldásához. Az EP-képviselő nem tartja jó üzenetnek, hogy a belügyminiszterek tanácsának ülésén az egyhangú döntés helyett minősített többséggel fogadták el a menekültek befogadására vonatkozó kötelező kvótarendszert, miután Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország nemmel szavazott.

A nemzetgazdasági miniszter szerint közelebb kell vinni az emberekhez a digitális technológiát. Varga Mihály a Nemzetközi Távközlési Egyesület budapesti világkonferenciáján úgy vélte: a versenyképesség egyik előfeltétele a digitális világban való részvétel. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyarországi internethasználat terjedésének egyik gátja, hogy a népesség mintegy harmada nem rendelkezik megfelelő számítógép-használati tudással, digitális képességekkel.

Négy magyar termékkel bővült a hungarikumok listája - jelentette be a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor Debrecenben elmondta: a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal 54-re nőtt a hungarikumok száma.

November 6-án az Óbudai temetőben helyezik végső nyugalomra Göncz Árpád volt köztársasági elnököt. Az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint a gyászszertartáson - végakaratának megfelelően - az egykori rabtárs Mécs Imre és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja a 94. életévében október 6-án elhunyt volt államfőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×