eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adtak át Budapesten

Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat adott át 19 középiskolás diáknak Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fülöp Attila, a tárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a Magyarországon élő nemzetiségek a történelem során számtalanszor bizonyították hűségüket az ország iránt. Példaként említette az aradi vértanúkat, akik közül szintén többen tartoztak valamelyik nemzetiséghez.

A nemzetiséghez tartozás és a szülőföld szeretete ugyanis nem kizárja egymást, hanem sokkal inkább erősíti - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós a díjazottaknak biztatásul azt mondta, az ösztöndíjban eddig mintegy száz diák részesült, közül hatvanan már a felsőoktatásban tanulnak. Õk éltek a lehetőséggel és a beléjük fektetett bizalommal - emelte ki. Hozzátette, iskolájukban a díjazottak ugyanolyan "nagyköveti feladatot" látnak el, mint az Országgyűlésben a nemzetiségi szószólók.

Hangsúlyozta, a kormány kiemelt partnerként tekint a 13 magyar nemzetiségre, ezért két év alatt - idén és jövőre - megduplázza a támogatásukra fordított összeget.

A pályázat benyújtására jogosult 24 iskolából 19 élt a lehetőséggel, így kilenc német, két-két roma, horvát, szlovák és szlovén, valamint egy-egy román és szerb származású diák részesült idén az ösztöndíjban, amelynek mértéke havi 60 ezer forint. A támogatás a középiskola két utolsó tanévére szól.

A Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter által 2011-ben alapított nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjra a nemzetiségi anyanyelvű és nemzetiségi kétnyelvű középfokú oktatást végző iskolák, az ilyen intézménnyel nem rendelkező nemzetiségek esetében pedig a nemzetiségi nyelvoktató iskolák által ajánlott diákok jelentkezhetnek minden évben.

Az ösztöndíj célja valamely nemzetiséghez tartozó, kiemelkedő képességű, nehéz szociális körülmények között élő tanulók továbbtanulásának elősegítése. A pályázat benyújtásának feltétele a legalább négyes tanulmányi átlageredmény.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×