eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Minden kormányzati intézkedésnél a családok vannak a középpontban

Az elmúlt öt évben minden kormányzati intézkedésnél a családok érdekei voltak a középpontban, és ez a jövőben is így lesz - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Kecskeméten.

Novák Katalin a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület rendezvényén hangsúlyozta: a jövő évtől bővülnek ki a családi adókedvezmények, négy éven keresztül felmenő rendszerben emelik a családi adókedvezmény összegét, ami azt jelenti, hogy 2019-re a jelenlegi kétszeresére emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye.

Jelenleg gyermekenként 10 ezer forint a kétgyermekes családi adókedvezmény, amely 2019-re gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy 2019-re a családi adózásnak köszönhetően 300 milliárd forinttal több marad a családoknál.

Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy a kormány döntése értelmében folytatódik a bölcsődei férőhelyek bővítése.

A jövő évtől lehetővé teszik, hogy a kisgyermekes édesanyák akár gyermekük féléves korától igénybe vehessék a gyed extrát, azaz úgy mehessenek vissza a munkaerőpiacra, hogy nem kell elesniük az őket megillető anyasági támogatástól - mondta.

Hangsúlyozta: az elmúlt 5 év családbarát intézkedéseinek köszönhetően ma már kevesebbe kerül gyermeket nevelni, mint korábban.

Az elmúlt öt évben folytatott kormányzati politika kedvező hatásaként értékelte azt, hogy csaknem tíz százalékkal nőtt a házasságkötések száma a 2002 és 2010 közötti jelentős csökkenés után.

Az államtitkár a statisztikai adatokat ismertetve azt mondta, egyre több gyermek születik Magyarországon, a termékenységi mutató jelentősen javult, annak ellenére, hogy az úgynevezett Ratkó-korszakban születettek unokái is lassan kikerülnek a szülőképes korból.

Az Orbán-kormány családbarát intézkedései azt jelentik - mondta Novák Katalin -, hogy a családi adókedvezménynek köszönhetően jelentős összeg marad a családok pénztárcájában, ma már felmenő rendszerben nem kell fizetni a tankönyvekért, kibővült az ingyenes gyermekétkeztetés rendszere.

Csak az ingyenes gyermekétkeztetésnek köszönhetően 230 ezerrel több gyermek étkezhet ingyenesen étkezni, mint ezt megelőzően - tette hozzá.

A gyed extra bevezetése, bővítése, a nők számára megteremtett munkavállalási lehetőségek, a bölcsődeépítések, az óvodai férőhelyek bővítése azt a célt szolgálják, hogy Magyarországon jó legyen gyermeket nevelni, ne legyen jelentős teher a gyermekvállalás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×