eur:
394.15
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kopint-Tárki: kicsit gyengül a magánfogyasztás dinamikája idén

A Kopint-Tárki 3 százalékra módosította idei növekedési előrejelzését a korábban prognosztizált 3,2 százalékról, míg jövőre a korábban közöltnél magasabb, 2,5 százalékos bruttó hazai termék emelkedéssel számol - közölte Ádám Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója.

"Enyhén lefelé módosult a Kopint-Tárki idei előrejelzése, 3,2 százalékról 3-ra, a jövő évi előrejelzésünket viszont egy picit megemeltük; 2,4-os GDP-növekedés helyett 2016-ra 2,5 százalékot jósolunk. Ez nem jelent drámai változást, egy picit gyengébb a magánfogyasztás dinamikája, ugyanakkor egy kicsit erősebb beruházási dinamikát jelzünk előre az idei évben. Módosult valamennyire az export-import előrejelzésünk is, mindkettő esetében gyengébb dinamikát jelzünk előre. Tulajdonképpen ez nem egy jelentős módosítás, nagyon kicsit lefelé vettük az idei növekedési előrejelzésünket, ez inkább jelzésértékű módosítás, mint nagyságrendbeli eltérés a korábbiakhoz képest" - mondta Ádám Zoltán.

A Kopint-Tárki ügyvezető igazgatója hozzátette: "a magyar államadósság rátája 75-76 százalék körül mozog, a KSH legutóbbi közlése szerint 2014 végén 76,2 százalék volt, ez egy lefelé módosított ráta, ennél kicsit többet jelzett a statisztika. A GDP felülvizsgálata miatt lett egy kicsit alacsonyabb, mint korábban volt, ugyanakkor idén májusban módosultak a stabilitási előírások és ma már egy 0,1 százalékpontos rátacsökkenés is elegendő a törvényi követelményeknek való megfeleléshez. Mi pillanatnyilag az idei év végére egy 75,5 százalékos GDP-arányos adósságrátát jelzünk előre, egy kicsit többet engedhet meg magának a költségvetés-tervezés ebben a tekintetben, mint korábban. Az sem kizárt, hogy ennél egy picit jobb lesz a tényleges érték."

A foglalkoztatásról Ádám Zoltán azt mondta: "van egy munkahelyteremtési trend ma Magyarországon, a közfoglalkoztatás mellett úgy tűnik, hogy a magánszektor is munkahelyeket teremt, ezen kívül vannak munkavállalók, akik külföldön vállalnak munkát, külföldi telephelyen alkalmazzák őket. Ez összességében 7 százalék alatti éves átlagos munkanélküliségi rátát és egy szerintünk pillanatnyilag 2,8 százalékos foglalkoztatott-szám bővülést tesz lehetővé az idei évben."

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×