INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kopint-Tárki: kicsit gyengül a magánfogyasztás dinamikája idén

Infostart / InfoRádió
A Kopint-Tárki 3 százalékra módosította idei növekedési előrejelzését a korábban prognosztizált 3,2 százalékról, míg jövőre a korábban közöltnél magasabb, 2,5 százalékos bruttó hazai termék emelkedéssel számol - közölte Ádám Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója.

"Enyhén lefelé módosult a Kopint-Tárki idei előrejelzése, 3,2 százalékról 3-ra, a jövő évi előrejelzésünket viszont egy picit megemeltük; 2,4-os GDP-növekedés helyett 2016-ra 2,5 százalékot jósolunk. Ez nem jelent drámai változást, egy picit gyengébb a magánfogyasztás dinamikája, ugyanakkor egy kicsit erősebb beruházási dinamikát jelzünk előre az idei évben. Módosult valamennyire az export-import előrejelzésünk is, mindkettő esetében gyengébb dinamikát jelzünk előre. Tulajdonképpen ez nem egy jelentős módosítás, nagyon kicsit lefelé vettük az idei növekedési előrejelzésünket, ez inkább jelzésértékű módosítás, mint nagyságrendbeli eltérés a korábbiakhoz képest" - mondta Ádám Zoltán.

A Kopint-Tárki ügyvezető igazgatója hozzátette: "a magyar államadósság rátája 75-76 százalék körül mozog, a KSH legutóbbi közlése szerint 2014 végén 76,2 százalék volt, ez egy lefelé módosított ráta, ennél kicsit többet jelzett a statisztika. A GDP felülvizsgálata miatt lett egy kicsit alacsonyabb, mint korábban volt, ugyanakkor idén májusban módosultak a stabilitási előírások és ma már egy 0,1 százalékpontos rátacsökkenés is elegendő a törvényi követelményeknek való megfeleléshez. Mi pillanatnyilag az idei év végére egy 75,5 százalékos GDP-arányos adósságrátát jelzünk előre, egy kicsit többet engedhet meg magának a költségvetés-tervezés ebben a tekintetben, mint korábban. Az sem kizárt, hogy ennél egy picit jobb lesz a tényleges érték."

A foglalkoztatásról Ádám Zoltán azt mondta: "van egy munkahelyteremtési trend ma Magyarországon, a közfoglalkoztatás mellett úgy tűnik, hogy a magánszektor is munkahelyeket teremt, ezen kívül vannak munkavállalók, akik külföldön vállalnak munkát, külföldi telephelyen alkalmazzák őket. Ez összességében 7 százalék alatti éves átlagos munkanélküliségi rátát és egy szerintünk pillanatnyilag 2,8 százalékos foglalkoztatott-szám bővülést tesz lehetővé az idei évben."

Hanganyag: Szabó S. Gergõ


A címlapról ajánljuk