INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kovács Béla reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része

InfoRádió / MTI
Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő közölte, örül annak, hogy lassan vége lesz az ügyének, és reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része, miután az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága hétfőn mentelmi jogának felfüggesztését javasolta.

Kovács a bizottság döntésével kapcsolatban az MTI-nek telefonon azt mondta, "meglátjuk, hogy dönt a plénum", arra utalva, hogy mentelmi jogának felfüggesztését illetően a végső szót az EP plenáris ülése fogja kimondani, várhatóan október 14-én.

A jobbikos EP-képviselő úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy ügyének minél hamarabb vége legyen. Együttműködik a magyar hatóságokkal, és reméli, hogy tisztességes lesz az ügyében folyó eljárás és bírósági döntés - mondta.

Az EP Jogi Bizottsága hétfőn zárt ülésen, hónapokon keresztül folyó vizsgálat után hozta meg többségi döntését a Kovács Béla ügyében készült jelentésről, amely a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamenti plénumnak.

Tavaly május 15-én vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi jogát.

Az indok a sajtóban eddig megjelent értesülések szerint az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja volt; a politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 2014 április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.

A címlapról ajánljuk