INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Göncz Árpádra emlékezett az Országgyűlés

Infostart / InfoRádió
Hivatalosan is megemlékezett az Országgyűlés Göncz Árpád, nemrég elhunyt volt köztársasági elnökről, majd a napirend előtti felszólalások között ismét szóba került a földeladási program és a migrációs krízis.

Az ülés elején az Országgyűlés megemlékezett a múlt héten elhunyt Göncz Árpád, volt köztársasági elnökről. Kövér László házelnök úgy fogalmazott, hogy Göncz Árpád sorsa egybeforrt a XX. század magyar történelmével, de nem csak elszenvedője volt az eseményeknek, hanem mint szabadelvű értelmiségi, cselekvő módon formálta is azokat, szembeszállva a kommunizmussal és a nácizmussal, akár élete veszélyeztetésével is.

Kövér László úgy látta, hogy Göncz Árpádra akkor is tisztelettel gondolhatnánk, ha csak írói és műfordítói munkásságára emlékeznénk. A sorsa azonban úgy alakult - ő maga formálta olyanná - hogy aktív politikusként is általános tisztelet és szeretet övezte, népszerűsége, nagyrabecsülése hivatali ideje után is töretlen volt - tette hozzá Kövér László. Az egykori köztársasági elnökre néma felállással emlékeztek a képviselők.

Napirend előtti felszólalásában Sallai R. Benedek ismét a kormány tervezett földeladási programját támadta, amelynek keretében várhatóan október 15-étől kezdik meghirdetni a földárveréseket.

Bitay Márton államtitkár válaszában azonban hangsúlyozta, hogy a kormányzat álláspontja szerint a helyben élő földműveseknél jobb helyen lesznek a szántóföldek, mint az állam tulajdonában.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője a dolgozói szegénység ellen emelt szót, megkerülhetetlen társadalmi témának nevezve a fizetésemelést.

Rétvári Bence államtitkár válasza első részében a szocialista kormányok alatti lassú minimálbér-emelést kritizálta, majd rámutatott, hogy több szférában is megkezdte a béremeléseket a kabinet.

A KDNP-s Szászfalvi László örömét fejezte ki, hogy a visegrádi országok közösen védhetik meg a migrációs nyomástól a magyar-horvát határszakaszt.

Kontrát Károly államtitkár válaszában aláhúzta, hogy idén - tegnap éjfélig - 357 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedtek a rendőrök.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy látta: régen volt a történelemben példa olyan együttműködésre, amely Magyarország schengeni határait érinti.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy látta: a belépésre jogosulatlan személyek feltartóztatása is fontos, ám a valódi menekültek megsegítése is.

Magyar Zoltán, a Jobbik részéről az elmúlt 25 év legnagyobb közvagyon lopásának nevezte a tervezett földeladási programot, amire Bitay Márton államtitkár azonban ismét aláhúzta, hogy a magyar termőföld a magyar gazdák tulajdonában van a legjobb helyen.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk