INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

ORFK: idén már több mint 190 ezer bevándorló érkezett Magyarországra

InfoRádió / MTI
Rekordszámú illegális bevándorló érkezett vasárnap Magyarországra a szerb-magyar határon, korábban soha ennyien nem érkeztek egyet nap alatt - erről Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

Vasárnap 5809-en érkeztek a szerb-magyar határon, velük 191 702-re nőtt idén az illegális bevándorlók száma.

Balázs László ismertette azt is: hétfőn reggel 8 óráig 3280 illegális bevándorlót fogtak el, illetve 11 embercsempészt. Idén már 1106 embercsempészt fogtak el rajtuk kívül - mondta.

Az ezredes kérdésre válaszolva megerősítette a röszkei gyűjtőpont kiürítését, annyit közölt: valóban gyorsítottak a munkatempón a bevándorlók adatainak rögzítésénél.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője megerősítette: Papp Károly országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el négy megyei rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya számára, ami azt jelenti, hogy a pihenőnapjukat töltő, illetve szabadságon levő munkatársaikat is berendelték. Nekik meg kellett jelenniük a szolgálati helyükön és a számukra kijelölt feladatot kell végrehajtaniuk - tette hozzá.

Megismételte: a berendelt állomány a magyar-szerb határszakaszon megerősített járőrszolgálatot lát el.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója ehhez hozzátette: a nagyobb mértékű beáramlásról szóló előzetes jelzések indokolták, hogy Körmenden és Szentgotthárdon is létesítettek állomásokat.

Kiss Attila elmondta: idén eddig 170 578 menedékjogi kérelmet rögzítettek, ebből vasárnap 1956-ot. A bevándorlási hivatal befogadóállomásain 1330-an vannak, mindenhol rend és nyugalom tapasztalható.

Csiszér-Kovács Viktória arra a kérdésre, hogy van-e már eredménye a röszkei ételosztás ügyében elrendelt vizsgálatnak, azt válaszolta: a Készenléti Rendőrség parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el, amely jelenleg is tart.

A rendőrök étkeztetésével összefüggésben a szóvivő cáfolta, hogy munkatársai ne kapnának megfelelő étkezést, ismertetése szerint naponta 3 alkalommal kapnak ételt a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítők ötezer kalória mértékben.

Kiss Attila arra a kérdésre, hogy miként készülnek a kedden hatályba lépő jogszabály-módosításra, azt mondta, munkatársai felkészítése zajlik, erről azonban további részletet nem közölt.

A címlapról ajánljuk