eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

MNB: a kártalanítást kérelmezni kell, és kizárólag forintban történik majd

A Befektető-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetőinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató anyagban.

Az MNB azt is kiemeli, hogy a Beva a kártalanítási eljárást akkor indítja meg, ha megindul a Buda-Cash Brókerház felszámolása. A Beva ekkor a kártalanítási eljárás összes részletéről közleményt tesz közzé a saját honlapján (www.bva.hu) és a sajtóban.

A jegybank rögzíti: lesz elég pénz a kifizetésekre: a Beva rendelkezésre álló vagyona jelenleg 12 milliárd forint, de ha ez nem nyújt elég fedezetet, az alap rendkívüli befizetés elrendelésével, illetve hitelfelvétellel fog gondoskodni a hiányzó kártalanítási fedezet biztosításáról.

A kérelmeket ingyenesen letölthető formanyomtatványon kell majd benyújtani a Bevához, és csatolni kell hozzá a követelés alapjául szolgáló szerződést. A benyújtás módját a közlemény fogja meghatározni.

Az MNB kiemeli, hogy a kártalanítás egymillió forintig száz százalék, az efölötti részre 90 százalék, de nem haladhatja meg a 20 000 eurónak megfelelő forintösszeget (mintegy 6 millió forint). A kártalanítási összeghatár a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják ki.

A kártalanítás kizárólag forintban történik, tehát a devizában fennálló követelést a felszámolás kezdő napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos árfolyamon forintra számítják át. A kártalanításnál a jogi és természetes személyekre vonatkozó szabályok megegyeznek, ugyanakkor a tőkepiaci törvény kizárja a biztosítás alól többek között a Buda-Cash Brókerház Zrt. közvetlen és közvetett tulajdonosait és hozzátartozóit, valamint a helyi önkormányzatokat és a költségvetési szerveket.

A jegybanki tájékoztató szerint a kártalanítás a devizakereskedelmi ügyletekre is kiterjed.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyfélfogadása szünetel, nem fogad transzferre, utalásra és kötési ügyletekre vonatkozó megbízást sem.

Csütörtöktől az MNB az ideiglenes intézkedés időtartama alatt kifizethető betétek és források összegét 60 000 forintban maximalizálta. Ezzel kapcsolatban a jegybank kifejti: ha az ügyfélnek magánszemélyként lakossági számláján felül, mint egyéni vállalkozó, külön pénzforgalmi számlája is van, akkor a korlát külön-külön vonatkozik rá, mint egyéni vállalkozóra és mint magánszemélyre. Ha pedig a lakossági bankszámla felett 2 tulajdonos (ügyfél) rendelkezik, akkor a limit az alapösszeg duplája, vagyis 120 000 forint.

A DRB bankcsoportnál lévő hiteleket az ügyfeleknek "lehet és kell is" fizetniük, az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik. A DRB bankcsoportnak az intézkedések ellenére is teljesítenie kell az elszámolási törvény szerinti kötelezettségeit - emeli ki a jegybank.

A bankok tevékenységi engedélyének visszavonása esetén a betétesek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítására számíthatnak. Az OBA az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. A rendelkezésre álló adatok szerint a betétesek túlnyomó többségét az OBA garantálja.

Az nem fordulhat elő, hogy az OBA-nak nincs elég pénze a kártalanítás kifizetéséhez: ha a kártalanítási összegeket már nem fedezik a tagok általi befizetések, úgy az OBA-nak törvényi lehetősége az MNB-től majd a pénzpiacon állami garancia mellett hitelt felvenni. Az MNB már tájékoztatta az OBA-t, hogy a hitelfelvétel lehetőségét biztosítja számára, így a betéteseknek történő jogos kártalanítások minden körülmények között teljesülhetnek majd - olvasható a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×