eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Lázár János a jövő héten számol be a reklámadó módosításról

Miután Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a reklámadó módosításával kapcsolatban levelet írt Rogán Antalnak, a parlament gazdasági bizottsága elnökének, a testület a jövő héten meghallgatja a miniszter ezzel kapcsolatos beszámolóját - tájékoztatta a bizottság tagjait a csütörtöki ülést vezető Bánki Erik (Fidesz) alelnök.

Lázár János szerdán levélben kérte Rogán Antalt arra, hogy a jövő hétre hívja össze a gazdasági bizottság ülését, hogy a testület megvitathassa a reklámadó módosításának lehetőségeit.

A gazdasági bizottság csütörtöki ülésén Tiffán Zsolt (Fidesz) javasolta, hogy a bizottság hívja meg a következő ülésére a Buda-Cash csődjében intézkedni jogosult állami vezetőket. A brókerház tulajdonosi köréhez tartozó bankokban lévő betétekhez való hozzáférés korlátozása nehéz helyzetbe hozza az érintett magánszemélyeket és önkormányzatokat - érvelt a képviselő, hozzáfűzve: az érintetteket tájékoztatni kell az intézkedésekről. Az elnöklő Bánki Erik azt válaszolta a felvetésre: tájékoztatja Rogán Antalt és kéri, hogy vegye fel a kapcsolatot a kormánnyal.

A gazdasági bizottság lefolytatta a földgáz törvényt módosító törvényjavaslat részletes vitáját. Ennek keretében nem fogadta el a benyújtott öt ellenzéki módosító indítványt. Mint Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára kifejtette, a képviselők olyan terminológiák módosítását javasolták, amelyeket - kötelezően - az egész EU-ban alkalmaznak. A bizottság elfogadta a saját módosító javaslatait, amelyek technikai jellegű változtatásokat tartalmaztak.

A kereskedelmi törvényhez Szatmáry Kristóf (Fidesz) fűzött módosítást, amelyben a vasárnapi zárva tartást kiterjeszti azokra a cégekre, amelyek nagy- és kiskereskedelmet is folytatnak. A versenysemleges bánásmód indokolja a törvénymódosítást - érvelt Mengyi Roland (Fidesz). A bizottság 2 szocialista párti nem, 10 kormánypárti igen szavazattal és 1 jobbikos tartózkodással tárgysorozatba vette a törvényjavaslatot.

A rezsicsökkentési törvény módosítását javasolta három MSZP-s képviselő. Közülük Heringes Anita az olajár csökkenésével indokolta azt, hogy áprilistól a földgáz ára 20 százalékkal, míg a villanyáram és a távfűtés ára 10-10 százalékkal csökkenjen. A bizottság 2 MSZP-s igenlő és 11 ellenszavazattal nem vette tárgysorozatba a törvényjavaslatot.

Szintén elutasításra talált a Paksi Atomerőmű bővítésének ellenőrzésére javasolt eseti bizottság létrehozása. Ezt négy szocialista képviselő jegyezte és közülük Heringes Anita kifejtette a bizottság előtt, hogy a felmérések szerint egyre kevesebben támogatják a bővítést. Ennek oka az, hogy a kormány minden fontos információt titkosít. Ezért szükséges egy parlamenti eseti bizottság, amely - egyebek mellett - a közvéleményt is tájékoztatja.

Bánki Erik arra hívta fel a figyelmet, hogy ősszel már egy hasonló javaslatot elutasított a gazdasági bizottság, viszont létrehozta - Bencsik János (Fidesz) elnökletével - az energetikai albizottságot, amely az atomerőmű bővítését is vizsgálja.

Volner János (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a bővítéssel kapcsolatban azt kell elhinnie mindenkinek, amit a kormány állít, ezért szükséges egy új parlamenti vizsgálóbizottság. Példaként említette azt, hogy a működő blokkokban termelt áram előállítási költségét hiába kérdezte, nem kapott rá választ.

A szavazásnál 5 kormánypárti képviselő nemmel, a 2 MSZP-s igennel szavazott, míg nyolcan tartózkodtak, így most sem lett vizsgálóbizottság.

A bizottsági ülés utáni sajtótájékoztatón Heringes Anita elfogadhatatlannak tartotta a döntést. Miután a beruházást - az áram árában - a fogyasztók fizetik, jogukban áll megtudniuk, hogy mi van a szerződésben és egyáltalán a beruházás hátterében - vélte a képviselő.

A bizottság végül elutasította annak a határozati javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely újra ingyenessé tette volna a januártól fizetős utakat. A javaslatot MSZP-s képviselők tették.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×