INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Két magánnyugdíjpénztár a jelen állás szerint megmaradhat - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A magyar diplomácia is segíti Tóásó Előd hazatérését. A négy magánnyugdíjpénztár közül kettőnek már megvan a minimális tagdíjfizető hányada.

A magyar diplomácia segítséget nyújt Tóásó Előd hazatéréséhez. A külgazdasági és külügyminiszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy a férfi mielőbb elhagyhassa az országot. Tóásó Előd ellen pénteken ejtették a terroristavádat. Egy bolíviai bíróság, vádalkuval, fegyveres felkelésben való bűnrészességért ítélte öt év tíz hónap szabadságvesztésre az úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját. Az ítélet megegyezik azzal, amit a vádlott már rácsok mögött töltött, így várhatóan hamarosan kiszabadul.

A négy magánnyugdíjpénztár közül kettőnek már megvan a megmaradáshoz szükséges minimális tagdíjfizető hányada. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 74 százalék, a Horizontnál 70 százalék, a Szövetség Nyugdíjpénztárnál pedig 50 százalék körüli a tagdíjfizető pénztártagok aránya. Az MKB Nyugdíjpénztár nem közölt adatot a távirati iroda megkeresésére. A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Elutasította a Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség a BKK volt vezérigazgatója, Vitézy Dávid ellen tett feljelentést -írta a Magyar Nemzet. A lap a Fővárosi Ügyészségtől megtudta: a vádhatóság a büntető törvénykönyvre hivatkozva közölte: az üzleti titok birtoklása nem bűncselekmény, csak ha azzal visszaélnek, jogtalan előnyt szereznek, másnak vagyoni hátrányt okoznak. A volt vezetőt utódja, Dabóczi Kálmán jelentette fel február 6-án üzleti titok megsértése gyanújával. A cég igazgatósága szerint ugyanis Vitézy Dávid, miután a Fővárosi Közgyűlés december elején leváltotta, kimentette a BKK teljes adatállományát.

Újraválasztotta a párt elnökének Gyurcsány Ferencet a Demokratikus Koalíció tisztújító kongresszusa. Ismét Molnár Csaba lett a párt ügyvezető alelnöke, illetve további alelnöknek választották Vadai Ágnest, Niedermüller Pétert, Nagy-Huszein Tibort és Varju Lászlót. A kongresszuson szavaztak az elnökség tagjairól is. A megválasztott tisztségviselők két évre kaptak mandátumot. A tanácskozáson bemutatták a párt új logóját. Gyurcsány Ferenc, a tömörülés elnöke a jövő pártjának nevezte a Demokratikus Koalíciót. Hozzátette: a DK-nak az a dolga, hogy 2016-ra megmutassa, képes másokkal együtt kormányozni Magyarországot.

Kicsit kevesebb a beteg, de még mindig terjed az influenza Európában. A Tisztiorvosi Szolgálat jelentése szerint, az elmúlt héten, enyhén csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ami annak a jele lehet, hogy a kontinens néhány országa már túljutott a járvány csúcsán. Jelenleg 21 európai országban van kiterjedt influenzajárvány, köztük Magyarországon is. Itthon az elmúlt héten 91 ezren fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel.

Tizenkét tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen mandarint találtak a pénzügyőrök egy ekáer-számmal nem rendelkező teherautóban a Budapesti Nagybani Piacon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője elmondta: a jármű az okmányok szerint mandarint szállított Spanyolországból Szlovákiába, így nem volt egyértelmű, hogy mit keres a szállítmány Budapesten. A vizsgálatnál kiderült, hogy a 2 millió forint értékű mandarinból majdnem 12 tonna jelöletlen, ismeretlen eredetű. A déligyümölcsöket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai a helyszínen azonnal megsemmisítették. Az ekáer-szám hiánya miatt, a rendszer próbaüzemére tekintettel, a pénzügyőrök nem szabtak ki mulasztási bírságot.

Az ukrán hadsereg és a szakadárok is megsértették az egy hete meghirdetett tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. A kijevi terrorellenes hadműveleti parancsnokság szóvivője tíz, az ukrán erők elleni aknatámadásról beszélt, a stratégiai fontosságú Mariupol szélén. Közben a felkelők is azt állították, hogy az ukrán erők tüzérsége 15 támadást hajtott végre a szakadárok kezén lévő legnagyobb város, Donyeck ellen. Közben John Kerry amerikai külügyminiszter jelezte: Washington és szövetségesei további szankciókat készülnek bevezetni Moszkvával szemben, miután pénteki hírek szerint, Oroszország harckocsikat és csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába. Ezalatt megkezdődött a fogolycsere a donyecki szakadárok és az ukrán hadsereg között az egyoldalúan kikiáltott luhanszki népköztársaság területén, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői pedig bejutottak Debalcevébe.

A görög miniszterelnök győzelemnek nevezte az euróövezeti miniszterek pénteki ülésén elfogadott egyezséget. Alekszisz Ciprasz a megállapodást úgy értékelte: az törölte az előző, konzervatív kormány által vállalt gazdasági megszorítási kötelezettségeket. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy négy hónappal meghosszabbítják Görögország euróövezeti finanszírozását. A pénz folyósításának azonban előfeltétele, hogy a görög kormány hétfő estig benyújtsa a tervezett reformintézkedések listájának első változatát, amelyet az Európai Központi Banknak, a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a továbblépéshez.

A címlapról ajánljuk