eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ukrajnában általában betartják a tűzszünetet - a nap hírei

Kétnapos üléssel kezdi meg tavaszi ülésszakát az Országgyűlés. Ukrajnában általában betartják a tűzszünetet - ezt közölte a francia államelnökség.

Kétnapos üléssel kezdi meg tavaszi ülésszakát az Országgyűlés. A képviselők hétfőn tárgyalják a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László előterjesztését az alkoholok jövedéki biztosítékáról, és megvitathatják azt az indítványt is, amely alapján a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik. Szerdán a polgári perrendtartásról szóló törvény módosításáról és a paksi erőmű bővítésével összefüggő indítványról vitáznak. Az Országgyűlés oldalán elérhető munkarendjavaslat szerint márciustól új ülésezési rend lesz.

Több szabadidőt, élénkebb gazdaságot hoz a vasárnapi pihenőnap a Fidesz szerint. A kormánypárt frakciója közleményében azt írta: márciustól a vasárnap pihenőnap lesz a kiskereskedelemben dolgozóknak is, ahogy Ausztriában, Németországban is az. Külföldi tapasztalatokra hivatkozva jelezték, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul. Az MSZP szerint viszont az üzletek vasárnapi zárva tartása a választás szabadságába történő súlyos beavatkozás. Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője kijelentette: azokban az európai országokban, ahol ezt a törvényt korábban bevezették, később vissza is vonták.

Minden magyar állampolgárnak járó alapjövedelem bevezetését javasolja a Párbeszéd Magyarországért a jelenlegi szociális és adórendszer átalakításával. A gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának.

Nem csökken az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ahol csaknem 50 ezer hektárt borít belvíz, amelynek körülbelül a fele vetés és szántó. A legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol hozzávetőleg 38 ezer hektár van víz alatt.

Három település levegőjét minősítette egészségtelennek a szálló por magas koncentrációja miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Putnokot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel jelölték. Ezeken a településeken az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. Emellett országszerte is romlott a légszennyezettség.

Az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem engedték be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelő csoportját Debalcevébe - közölte a misszió vezetője. A felkelők állítólag azt mondták az ellenőröknek: a tűzszünet Debalcevére nem vonatkozik. A megfigyelő csoport vezetője arról számolt be, hogy a tűzszünetet Debalceve és a lázadók egyik fellegvárának számító Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.

A francia államelnökség esti közleménye szerint Ukrajnában általában betartják a tűzszünetet, leszámítva a helyi incidenseket, amelyeket gyorsan meg kell oldani. Francois Hollande elnök és Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel. Ennek alapján állapította meg a február 12-én elfogadott tűzszünet tiszteletben tartását. Ugyanakkor egy ukrán katonai forrás azt közölte, hogy szombat éjfél óta hatvan esetben vették célba az állásaikat a kelet-ukrajnai lázadók.

Terrorveszély miatt elmarad Németországban az egyik legnagyobb farsangi felvonulás. A rendőrség közleménye szerint megbízható állambiztonsági forrásoktól származó értesülések szerint iszlamista hátterű, konkrét támadás veszélyezteti a rendezvényt.

Valószínűleg a szombat délutáni, és az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást is az a férfi követte el, akit a rendőrök kora reggel agyonlőttek egy pályaudvar mellett - közölte a dán rendőrség. A nyomozás első eredményei alapján a férfin kívül más fegyveres nem vett részt egyik támadásban sem. 

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×