eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mikola: Magyarországon jön létre az UNICEF szolgáltató központja

Az ENSZ úgy döntött, hogy Magyarországon jön létre az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) szolgáltató központja - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: a fél évvel ezelőtt kiírt pályázatra húsz jelentkező volt, aztán három város maradt, végül Budapest Prága és Kuala Lumpur előtt nyerte el a lehetőséget.

A szervezet központja a Wesselényi utcában lesz, várhatóan 350-en dolgoznak majd ott, a foglalkoztatottak 85 százaléka magyar lesz - közölte.

Mikola István hangsúlyozta: Magyarország büszke arra, hogy ennek a fontos szervezetnek a központját itt helyezik el, hiszen az UNICEF a gyermekekért és a családokért áll ki, és a magyar kormány is elkötelezett a gyermekek és családok védelme mellett.

Az UNICEF nagy múltú és jelentős szervezet, 1946-ban jött létre, alapvetően a gyermekek jogai, egészsége és a családok jólléte felett őrködik. Magyarország évi 25 millió forinttal járul hozzá a szervezet működéséhez - tette hozzá.

Az államtitkár arra is kitért, hogy egy meglévő épületbe költözik az UNICEF, de jelentős átalakításra van szükség, és a szükséges feltételek megteremtése komoly költséggel jár. Még ebben az évben elkezdődik az érdemi munka, hogy az UNICEF megkezdhesse tevékenységét a budapesti központban. A szervezet budapesti irodája is beköltözik majd a központba.

Mikola István meglátása szerint elsősorban Magyarország jó elhelyezkedése és a fővárosban kínált központi helyszín győzhette meg a világszervezetet, hogy Budapest mellett döntsenek.

A sajtótájékoztató után kiadott közleményben azt írták, a viszonylag alacsony költségek, a magasan képzett munkaerő és a jó infrastruktúra is Budapest mellett szólt. Azt is megjegyezték, hogy az ENSZ két másik szervezete - a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) - már működtet hasonló szolgáltató központot a magyar fővárosban. A központ adminisztratív feladatokat lát majd el az UNICEF irodái számára.

A Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját (UNICEF) az ENSZ közgyűlése azért hozta létre, hogy segítsen a második világháború utáni Európában azokon a gyermekeken, akik átélték a háború borzalmait. Az UNICEF célja a gyermekek és az ifjúság egészségügyi, táplálkozási, szociális gondoskodási, oktatási és szakképzés helyzetének javítása. A szervezet tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×