eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A választási kampány visszaélései az eredményt nem befolyásolják- 25 éve történt

1990. február 5. hétfő: Csepelen, a Vízmű-lakótelepen lakók bejelentést tettek a XXI. kerületi tanácsnál, hogy nem kapták meg a kopogtatócédulákat. Erdély több részén változatlanul feszültség uralkodik, nem szűnik a nyugtalanság a magyar és a román lakosok között

Csepelen, a Vízmű-lakótelepen lakók bejelentést tettek a XXI. kerületi tanácsnál, hogy nem kapták meg a kopogtatócédulákat. Nagy László vb-titkár elmondta, hogy azonnal vizsgálatot rendeltek el, és megállapították: a tanács egyik dolgozóját terheli a felelősség. Lakásán ugyanis hiánytalanul előkerült a 110 kopogtatócédula, ezeket most kézbesítik ki a lakóknak. Az illető ellen feljelentést tettek a kerületi ügyészségen. A vb-titkár hangsúlyozta, hogy időközben elbocsájtott munkatársuk hanyagságból nem tett eleget kötelezettségének, és az esethez nincs köze egyetlen pártnak sem.

A választási kampányban eddig tapasztalt visszaélések a választások tisztaságát veszélyeztetik, de a szavazás eredményét nem befolyásolják. Erről Kónya Imre, a Független Jogászfórum vezetője beszélt az MTI-nek adott nyilatkozatában. Arra is figyelmeztetett, hogy a pártoknak és a tömegtájékoztatási eszközöknek szigorúan be kell tartaniuk az etikai kódex előírásait, nehogy a visszaélések dömpingszerű tálalása elvegye az emberek kedvét a részvételtől a választásokon.

Erdély több részén változatlanul feszültség uralkodik, nem szűnik a nyugtalanság a magyar és a román lakosok között. Erről Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd beszélt a romániai Magyar Szó című lapnak. Kincses volt az, aki Tőkés László temesvári református lelkész perében a védelmet ellátta. A szerkesztőség arról kapott tájékoztatást, hogy Marosvásárhelyen a postáról olyan táviratokat küldenek főként románok lakta városokba, amelyekben a marosvásárhelyi magyar lakosság állítólagos románellenes cselekedeteiről tudósítják a kérdésben tájékozatlan, távol élő román állampolgárokat. A lap értesülése szerint a táviratok feladói ismeretlenek, de egyértelmű, hogy zavarkeltési céllal küldik az üzeneteket.

Rendkívül feszült belpolitikai helyzetben ült össze az SZKP Központi Bizottsága, hogy megvitassa a XXVIII. kongresszus állásfoglalás-tervezetét, amely moszkvai megfigyelők szerint sorsdöntő a szovjet társadalom, a párt és Gorbacsov főtitkár jövője szempontjából is. Az SZKP és a Központi Bizottság iránti bizalom ugyanis - sokak vélekedése szerint - a mélypontra süllyedt. Az öt éve kezdett átalakítás politikája megfeneklett, az országot súlyos gazdasági gondok, katasztrofális ellátási helyzet és korábban nem tapasztalt nemzetiségi feszültségek nyomasztják.



További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×