eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

George Bush további európai haderőcsökkentést javasol - 25 éve történt

1990. február 1. csütörtök: Alapvető nézetkülönbségek mutatkoztak néhány kérdésben azon az eszmecserén, amelyet az Országos Tervhivatalban tartottak a kormány és az úgynevezett Híd-csoport szakértői. Antall József, az MDF elnöke és Jeszenszky Géza, a párt külügyi bizottsságának vezetője szerdán Washingtonban az amerikai képviselőház, majd a szenátus külügyi bizottságának tagjaival folytatott eszmecserét.

Alapvető nézetkülönbségek mutatkoztak néhány kérdésben azon az eszmecserén, amelyet az Országos Tervhivatalban tartottak a kormány és az úgynevezett Híd-csoport szakértői. Arról a gazdasági tanulmányról tárgyaltak, amelyet az MDF és az SZDSZ vezetése által delegált, valamint független szakértőkből álló munkacsoport állított össze 1990. első száz napjára. A kérdések közül kettőben a kormány és a Soros Alapítvány által támogatott válságkezelő program összeállítói nézetei nem különböztek a bérliberalizálás kérdésében, illetve az infláció mértékének megítélésében. A Híd-csoport viszont attól tart, hogy az infláció mértéke meghaladhatja azt a kritikus határt, amikor még ez a folyamat közgazdasági eszközökkel kezelhető. Surányi György, az Országos Tervhivatal államtitkára közölte: nem igaz, hogy több mint ötmilliárd dollár tőketörlesztési kötelezettség teljesítését kellene a kormánynak előkészítenie - ennél lényegesen kevesebbről van szó. Mint mondta, az sem felel meg a valóságnak, hogy csupán 2-3heti pénzügyi fedezete volna az országnak.

Antall József, az MDF elnöke és Jeszenszky Géza, a párt külügyi bizottsságának vezetője szerdán Washingtonban az amerikai képviselőház, majd a szenátus külügyi bizottságának tagjaival folytatott eszmecserét. A politikusok részt vettek azon az ebéden, amelyet Dan Quayle alelnök adott a csütörtöki imareggeli vezető külföldi résztvevői tiszteletére. Az utóbbi eseményen a magyar vendégeknek alkalmuk lesz találkozni George Bush elnökkel is. A magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján az MDF elnöke kijelentette: indokolatlanok az antiszemitizmusra utaló cikkek a sajtóban. Lehetséges, hogy előfordulnak ilyen jellegű kijelentések - de nem gyakoribbak, mint bármely más európai országban.

George Bush további jelentős európai haderőcsökkentést javasolt a Szovjetuniónak szerda esti beszédében. Az amerikai elnök a törvényhozás tagjai előtt mondta el a szokásos évi jelentését az unió helyzetéről, amelyben vázolta kormányának bel- és külpolitikai szándékait. Bush javasolta, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió a tervezettnél nagyobb mértékben csökkentse csapatainak számát Közép-Európában: 275.000 helyett a két nagyhatalom egyenként csak 195.OOO főnyi hadsereget állomásoztasson a térségben. Ez azt jelentené, hogy 65.000 amerikai és 370.000 szovjet katonát vonnának ki, és azokat le is szerelnék. Az elnök egyik vezető tanácsadója később újságíróknak elmondta, hogy a javaslatról korábban Mihail Gorbacsov szovjet elnököt is tájékoztatták, aki igen pozitívan állt az indítványhoz.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×