eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Víz alá kerülhet New York

Az Antarktisz keleti részén bekövetkezhet egy végzetes jégolvadás, amely néhány évezred alatt drámaian, több méterrel megemelheti a világtengerek szintjét - figyelmeztetnek német kutatók.

A klímaváltozás következményeként elolvadhat egy "jégdugó", aminek hatására az Ausztráliától délre lévő Wilkes-föld egyik hatalmas jégtömege az óceánba kerülhet, ez pedig drámaian megnövelheti a tengerszintet - írják a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) kutatói a Nature Climate Change című szaklap legújabb kiadásában.

Az Antarktisz keleti részén lévő, több mint ezer kilométeren húzódó Wilkes-medencében annyi jég van, hogy annak elolvadása néhány ezer éven belül három-négy méterrel is megemelheti a tengerszintet. "Eddig csak az Antarktisz nyugati része számított instabilnak, de most már tudjuk, hogy a tízszer nagyobb keleti rész valószínűleg szintén veszélyben van" - magyarázta a kutatásban résztvevő Anders Levermann, a PIK szakértője.

A kutatók szimulációi szerint a viszonylag kis jégdugó elolvadása megállíthatatlan folyamatot indítana el. Ez a jégdugó képez akadályt a hatalmas völgyben fekvő jégtakaró és a tenger között. Még ha ezután a klímaváltozást sikerülne is megállítani, az óriási jégmező apránként a tengerbe csúszna és felolvadna. Ez itt az alapvető probléma - fogalmazott Matthias Mendel, a PIK munkatársa.

A Wilkes-földi jégmedence kiürülése és a jég elolvadása által kiváltott vízszintemelkedés a tudósok szerint megváltoztatná bolygónk arculatát. Nagy valószínűséggel az elöntés veszélye fenyegetné az olyan tengerparti nagyvárosokat, mint New York, Tokió, Mumbai vagy Dublin.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×