INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Orbán Magyarországa - példa vagy figyelmeztetés

InfoRádió / MTI
Lengyelországban könyv jelent meg az Orbán-kormány elmúlt négy évi tevékenységéről Orbán Magyarországa - példa vagy figyelmeztetés címmel.

A könyvet a varsói, a jobboldali politikai színtérhez közel álló Sobieski Intézet adta ki. Tizenegy fejezetből áll, amelyeket vegyesen lengyel és magyar szerzők írtak.

A két bevezető fejezetben Artur Wolek és Horkay Hörcher Ferenc az elmúlt négy évben végrehajtott rendszerszintű átalakításokról, az új alaptörvény és egy sor más jogszabály elfogadásáról számol be, amelyek az állam működése szempontjából alapvető jelentőségűek.

Törő Csaba a magyar-európai uniós kapcsolatok alakulását elemzi, ezen belül az Orbán-kormány címére érkezett uniós bírálatokkal foglalkozik. György László az orbáni "unortodox" gazdaságpolitikának a múlt század 70-es éveire visszanyúló okait vizsgálja, míg Cezary Mech és Pawel Pelc a második Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról ad általános áttekintést.

Leszek Skiba Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolataira és a magyar gazdaság strukturális problémáira összpontosít, Maciej Rapkiewicz a kormánypolitika különböző aspektusait elemzi a pénzügyi intézmények szempontjából, illetve a magyar nyugdíjrendszer reformjának hosszú távú hatásait vizsgálja.

A többi szerző egyebek között a közvetlen külföldi befektetések helyzetéről, az Orbán-kormány energiapolitikájáról és annak hosszú távú várható következményeiről, a kormány külpolitikájáról, illetve a Lengyelországot is érintő súlyos demográfiai helyzet orvoslására tett intézkedésekről ír. Az utolsó fejezetben annak a - varsói Magyar Kulturális Intézetben 2013. január 16-án tartott - konferenciának az összefoglalóját adják közre, amelyen lengyel és magyar előadók a 2010-2012 közötti magyar reformok tapasztalatait elemezték.

Az Orbán-kormány pozitív intézkedéseinek ismertetése mellett a könyvben bírálatok is megfogalmazódnak, egyebek között a magánnyugdíj-pénztárak államosítása, az Oroszországhoz való közeledés vagy a paksi atomerőmű bővítéséről aláírt magyar-orosz megállapodással kapcsolatban.

A Rzeczpospolita című lengyel napilap szerdai számában megjelent ismertetés szerint Jaroslaw Gizinski, a konzervatív lengyel újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szerkesztője úgy nyilatkozott, hogy a könyv nagyon objektív képet ad a mai Magyarországról. A Twitteren az olvasók figyelmébe ajánlotta a művet Igor Janke lengyel publicista, az Orbánról írott, magyarul Hajrá magyarok! címen kiadott, a közelmúltban német nyelven is megjelentetett monográfia szerzője is.

A címlapról ajánljuk