INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Helyi népszavazást kezdeményez az MSZP emlékmű-ügyben

Infostart / InfoRádió
Helyi népszavazást kezdeményez az MSZP a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű ellen - jelentette be Steiner Pál.

"Az emlékmű ügye nem a magyar zsidóság és a magyar zsidó honfitársaink, vagy a zsidó szervezetek ügye, hanem a magyar demokrácia ügye. Itt a Szabadság téren, amely a legnagyobb tér Budapesten, egy ilyen történelemhamisító emlékmű nem állhat" - fogalmazott a városrész korábbi szocialista polgármestere.
Hozzátette: a Belváros lakóinak joga eldönteni, hogy szeretnék-e az emlékművet. A kezdeményezés célja, hogy a belvárosi önkormányzat visszavonja a korábbi területátadási hozzájárulását.

"Hogyha a kormány meg akarja építeni az emlékművet, akkor tudomásul kell vennie azt, hogy a belvárosi lakosság ezt megakadályozhatja, és meg is fogja akadályozni, mert ez a helyi népszavazás kiírásra kerül."

Steiner Pál elmondta még: bíznak abban, hogy az emlékmű felépítésével megvárják a helyi népszavazás eredményét. Közölte: amennyiben az építkezés folytatódik, további polgári engedetlenségi akciókra lehet számítani.

"Minden polgári engedetlenségben részt veszek, amely a törvényesség keretein belül mozog. Tehát ha ma este megint kell bontani a kordont, akkor megint fogjuk bontani a kordont. És holnap is fogjuk, és azt követően is fogjuk. Mert addig, amíg a belvárosi lakosság nem tudja a véleményét elmondani ebben a kérdésben - mert nem kérdezték meg - mert a miniszterelnök csak a saját frakcióvezetőjét kérdezte meg, aki egyben belvárosi polgármester - addig ez az emlékmű itt nem épülhet meg" - hangsúlyozta a helyszínen Steiner Pál.

Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő pedig emlékeztetett: a kormány a 317 millió forintos beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú beruházásnak nyilvánította.

A kormányzat az emlékmű megépítése ellen tiltakozásokra korábban úgy reagált: a szobor a náci megszállás minden áldozatáról megemlékezik.

Az emlékművet eredetileg március 19-én, a német megszállás 70-dik évfordulóján avatták volna fel, ám a kormány február 19-én az emlékmű megépítésének elhalasztásáról döntött. A Magyar Közlönyben akkor májusi építési dátum jelent meg.

A Kormányzati Információs Központ tegnap jelentette be, hogy megkezdődnek a német megszállás áldozatainak tiszteletére tervezett emlékmű megépítésének munkálatai a Szabadság téren. A munkát egy kormányhatározat szerint május 31-éig kell befejezni. Az eredeti tervek szerint az emlékmű közel hét méter magas lenne, egy német birodalmi sas és Gábriel arkangyal alakjából, egy kapuzatból és 13 oszlopból állna. Az alkotás terve erősen megosztotta a közvéleményt.

A tegnapi bejelentést követően este tüntetők megbontották a munkaterület körüli kordont. Jelenleg a fémkerítés bedöntve fekszik, az emlékmű tervezett helyén, a Szabadság tér déli részén kövek és mécsesek szegélyezik az út egyik oldalát.

Hanganyag: Domanits András

Kapcsolódó hang

MSZP
 


A címlapról ajánljuk