eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Elrettentés - új irányelvek a dohányzás visszaszorításáért

Új irányelvet fogadott el a dohánytermékekről az Európai Parlament. Két éven belül az eddiginél nagyobb méretű fotók lesznek minden cigarettás dobozon, és 2020-ban megszűnik a mentolos dohány. Az új irányelv előírása szerint, minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán, a dohányzás veszélyeire figyelmeztető képet kell elhelyezni. Az InfoRádiónak nyilatkozó Mucsi János gödöllői tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért Egyesület elnöke, egyetért a szigorítással.

Mucsi János az InfoRádióban elmondta: " A 65 százalék egy nagyon jelentős méretű fényképet jelent, a figyelmeztetésnek a doboz első és hátsó oldalán is meg kell jelennie."

Húsz szálnál kevesebb cigaretta nem lehet majd a dobozban - olvasható az új irányelvben. Az InfoRádiónak nyilatkozó tüdőgyógyász, ezt is jó ötletnek tartja. Ugyanis a kevesebb szálat tartalmazó csomagok olcsóbbak, vagyis népszerűbbek a fiatalok körében.

Mucsi János szerint, "amire az Európai Unió hivatkozik, az teljesen jogos érv, ugyanis minél nagyobb mennyiséget kell megvásárolni a cigarettából ahhoz, hogy a dohányosok hozzájussanak, az annál többe kerül, a fiatalok pedig annál kevésbé tudják kifizetni, ezáltal akadályozni fogja őket abban, hogy rászokjanak".

Az is elnyerte a szakértő tetszését, hogy a jogszabály néhány káros adalékanyag mellett, betiltja az ízesített dohányokat, így például - igaz csak 2020-tól - a mentolos cigarettát is.

"Egy halálos terméket, ne szerettessünk meg az emberekkel!" - fogalmazott a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért Egyesület elnöke. A szakértő egyetért azzal, hogy ne legyen olyan adalékanyag, amely félrevezetően kedvezőnek mutatja az adott terméket, például sugallja az egészségességet.

A parlamenti szövegtervezet értelmében, a leszokást elősegítő elektromos cigaretta, figyelmeztetéssel ellátott gyógyszer lesz, amit gyerekek nem vásárolhatnak meg. A vízipipa-dohányhoz azonban nem nyúlt hozzá az Európai Parlament. Mucsi János tüdőgyógyász szerint, helytelenül. A "vízipipa- dohánynak éppen az a jellegzetessége, hogy kellemesnek tartják az ízét, az illatát a fiatalok, egy dohányzásra rávezető szokás" - figyelmeztetett a szakember.

Az EU egészségügyi miniszterei várhatóan március 14-én hagyják jóvá a jogszabályt, a tagállamoknak onnantól számítva, két évük lesz a rendelkezés átvételére.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×