eur:
389.71
usd:
364.93
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete

Péntektől vasárnapig Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-t.

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, ahol megtárgyalják a NATO-műveleteket és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot, arról hogy miként kezeljék a globális biztonsági kihívásokat. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

Ez alkalommal Magyarországon, Budapesten ül össze a Katonai Bizottság. A 28 vezérkari főnök napirendjén szerepel továbbá a NATO műveletei Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon. Megbeszéléseket tartanak ezen kívül arról, hogyan tud a szövetség átalakulni a rendelkezésre álló források jobb kihasználása érdekében. Ehhez a témához tartozik a NATO Kapcsolt Erők Kezdeményezés (Connected Forces Initiative), az Okos Védelem (Smart Defence) program és a NATO gyakorlatok és kiképzés (NATO exercises and training) tevékenységek.

A rendezvény házigazdája Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, a találkozó levezető elnöke pedig Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság Elnöke lesz, akit Philip Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka segítenek a megbeszéléseken.

A HM közleménye szerint szintén részt vesz a konferencián Joseph Dunford vezérezredes, az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) parancsnoka, aki tájékoztatást ad az afganisztáni helyzetről. A felszólalók között lesz továbbá James Mattis nyugállományú vezérezredes, az Egyesült Államok központi parancsnokságának volt parancsnoka, aki korában a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka volt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×