eur:
388.85
usd:
360.9
bux:
68854.83
2024. május 7. kedd Gizella

Az év végéig rendezné a kormány a devizahitelesek ügyét - a nap hírei

Az év végére megoldást szeretne a devizahitelesek problémájára a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Két éven belül kiépülhet az elektronikus jegyrendszer a fővárosi tömegközlekedésben. Mindenben segíti a romagyilkosságok nyomozása során elkövetett esetleges hibák felderítését a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

Még az év végéig rendezni kell mintegy félmillió devizahiteles család helyzetét - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János Hódmezővásárhelyen hozzátette: a kormány minden ülésén foglalkozik a kérdéssel. Az alapvető húsáruk áfájának lehetséges csökkentéséről a politikus elmondta: a vidékfejlesztési tárca elkészítette erről szóló beszámolóját, a nemzetgazdasági minisztérium még dolgozik a kérdésen. Az MSZP szerint minden alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kellene, ez segíthetne a csődeljárás alatt álló pápai húsüzemnek is.

Jóváhagyta a Margitsziget átadás-átvételi eljárásának menetét mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület emellett támogatta a Budapesti Közlekedési Központ és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közötti hitelszerződést, az 54 és fél millió eurós kölcsönből az elektronikus jegyrendszert építik ki a fővárosban. A képviselők visszavonták azt a korábbi határozatukat, amely szerint Tormay Cécile írónő nevét vette volna fel egy II. kerületi közterület. Döntöttek arról is, hogy Bán Teodórát bízták meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. vezetésével, miután elődje, Vitézy Zsófia elnyerte a brüsszeli kulturális intézet vezetői posztját. Tarlós István főpolgármester bejelentette: felfüggeszti és újratárgyaltatja azt a korábbi határozatot, amely szerint 4 és fél millió forintos prémiumot kaphat Szirtes Tamás, a 19 milliós adósságot felhalmozó Madách Színház igazgatója.

Nagy, rendszer szintű átalakításokra már nem számít a választásokig hátralévő időben a Lehet Más a Politika társelnöke. Schiffer András az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, az országgyűlési őszi ülésszakában valószínűleg biztonsági játékra rendezkedik be a Fidesz. Az LMP frakcióvezetője hozzátette, a következő hetek napirendjét a költségvetés fogja meghatározni, amely az előjelek szerint választási költségvetés lesz. Az ellenzék feladatának azt látja a politikus, hogy megpróbáljon rámutatni a kormánypárt nemcsak hatalmi, de gazdasági étvágyára is.

Mindenben segíti a romagyilkosságok nyomozása során elkövetett esetleges hibák felderítését a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat. Erről a szervezet főigazgatója beszélt az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt. Kovács József azt mondta, most vizsgálják, hogy feloldható-e a történtekről készült belső jelentés titkos minősítése. 2009-ben merült föl először, hogy a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja kapcsolatban volt a szervezet elődjének, a Katonai Biztonsági Hivatalnak az egyik emberével. A honvédelmi tárca erről 2010-ben készült belső vizsgálati jelentése megállapította, hogy a tiszt a bűncselekményekről semmiféle információhoz nem jutott.

Továbbra is a kórházak adósságállományát tartja a legnagyobb problémának az egészségügyi intézmények számára a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke. Svébis Mihály az Önkormányzati Egészségügyi Napok Konferenciája után az InfoRádióban hozzátette: a tartozás már 62 milliárd forint, vagyis több, mint a fekvőbeteg-ellátás egyhavi finanszírozása, átütemezéséről a nemzetgazdasági tárcával erről már tartanak az egyeztetések. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a konferencia után szintén az InfoRádióban arról beszélt: kétszeresére kell emelni az alapellátás finanszírozását a háziorvosi praxisok működőképességéhez.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kerül az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közútkezelői tevékenysége. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a Magyar Közút november elsejei hatállyal veszi át a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetői és fenntartási tevékenységét ingyenes üzletágátadás részeként. Az ehhez szükséges eszközök, vagyon és munkavállalók is átkerülnek.

Megerősített ügyeletet tart a magyar-román labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés miatt a bukaresti magyar konzulátus. Pénteken hajnali 3 óráig, szombaton pedig 8 órától 15 óráig lesz megerősített ügyelet az okmányok esetleges pótlására és egyéb szükséges konzuli feladatok ellátására. A Külügyminisztérium arra kéri a bukaresti mérkőzésre készülőket, hogy figyeljék a magyar konzuli szolgálat utazási és közbiztonsági tanácsait, a szervezők helyszíni útmutatásait.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Négy nyugati fegyver, amiért valószínűleg mindent megadna Ukrajna

Az amerikai pénzcsapok újranyitása valószínűleg Európát is arra fogja sarkallni, hogy ismét növelje az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékét, ugyanakkor jó esély van arra is, hogy Kijev a lőszerkészletek feltöltése után ismét elkezdjen új fegyvertípusokért házalni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „bevásárlólistáján” számos olyan eszköz is szerepel, amihez mindezidáig nem jutottak hozzá a csapatok. Ezek közül gyűjtöttünk össze négyet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×