eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar találmány: egyenesen vágó olló - lapszemle

Átalakul a felnőttképzés. Ha ilyen ütemben újulnak meg az ingatlanok, akkor 670 év alatt újulna meg a lakóépület-állomány. Fedett síközpont épül Londonban. Érdekességek a napilapok, hírportálok friss írásaiból.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy átalakul a felnőttképzés: szeptembertől 1300-ról 638-ra csökken az OKJ-s államilag elismert képesítések száma, kiszűrik a rendszerből a felesleges, nívótlan tanfolyamokat, néhány esetben viszont többszörösére növelték az óraszámokat, ami az árak drasztikus emelkedését is maga után vonhatja. Változik a vizsgarendszer is: a jövőben komplex vizsgát kell tenni az összes tárgyból egyszerre, vagyis ha egy vizsgarész nem sikerül, az egészet meg kell ismételni. A számonkérés ugyanakkor rövidül, maximum két napig tarthat. Részletek a Magyar Nemzetben.

A Népszabadság a lakásépítésekről készített összeállításából kiderül: ha ilyen ütemben újulnak meg az ingatlanok, akkor 670 év alatt újulna meg a lakóépület-állomány. Az első fél évben mindössze 2680 új lakás épül, ami a lap szerint minden idők legrosszabb eredménye, és időarányosan 40 százalékos visszaesését jelent az előző évhez képest. Ahhoz, hogy 100 éven belül megújuljon a lakásállomány, évi 43 ezer új lakásra lenne szükség. Részletek a Népszabadságban.

Az index arról ír, hogy fedett síközpont épül Londonban. A londoni polgármester szerint a 200 millió fontos beruházás kétszer akkora lesz, mint a jelenlegi sípályák Angliában, és mivel üzleteket, szállodákat és éttermeket is belekalkuláltak az építési tervekbe, ezért már csak méreteiben is hasonló lesz az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában található Ski Dubaihoz. Részletek az indexen.

A Népszabadság cikkéből kiderül: az alig két hónapja kinevezett új vezérigazgató leváltása is szerepel a Balatoni Hajózási Zrt. jövő hétre összehívott rendkívüli közgyűlésének napirendjén. Az új vezérigazgató azonnali leváltását Bóka István, Balatonfüred polgármestere kezdeményezte, egy júniusi ingatlanügylet körülményeit kifogásolva: a Bahart ugyanis - a közgyűlés tudta és jóváhagyása nélkül - 450 millió forintért megvásárolt a siófoki önkormányzat tulajdonában lévő Balaton-parti Kft.-től egy ingatlant. Részletek a Népszabadságban.

Az index egy új magyar találmányt mutat be: a papírt vonalzó nélkül is egyenesen vágó ollót. A szerkezet nyelét a magyar tervező, Fekete Tamás úgy alakította ki, hogy távol tartsa az éppen vágott anyagot a használó hüvelykujjától, így egyenesen vágható vele a papír. A nyél egy részét az asztalra fektethetjük, így azzal párhuzamosan vághatjuk el a papírt. Részletek az indexen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×