INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Magyar találmány: egyenesen vágó olló - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Átalakul a felnőttképzés. Ha ilyen ütemben újulnak meg az ingatlanok, akkor 670 év alatt újulna meg a lakóépület-állomány. Fedett síközpont épül Londonban. Érdekességek a napilapok, hírportálok friss írásaiból.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy átalakul a felnőttképzés: szeptembertől 1300-ról 638-ra csökken az OKJ-s államilag elismert képesítések száma, kiszűrik a rendszerből a felesleges, nívótlan tanfolyamokat, néhány esetben viszont többszörösére növelték az óraszámokat, ami az árak drasztikus emelkedését is maga után vonhatja. Változik a vizsgarendszer is: a jövőben komplex vizsgát kell tenni az összes tárgyból egyszerre, vagyis ha egy vizsgarész nem sikerül, az egészet meg kell ismételni. A számonkérés ugyanakkor rövidül, maximum két napig tarthat. Részletek a Magyar Nemzetben.

A Népszabadság a lakásépítésekről készített összeállításából kiderül: ha ilyen ütemben újulnak meg az ingatlanok, akkor 670 év alatt újulna meg a lakóépület-állomány. Az első fél évben mindössze 2680 új lakás épül, ami a lap szerint minden idők legrosszabb eredménye, és időarányosan 40 százalékos visszaesését jelent az előző évhez képest. Ahhoz, hogy 100 éven belül megújuljon a lakásállomány, évi 43 ezer új lakásra lenne szükség. Részletek a Népszabadságban.

Az index arról ír, hogy fedett síközpont épül Londonban. A londoni polgármester szerint a 200 millió fontos beruházás kétszer akkora lesz, mint a jelenlegi sípályák Angliában, és mivel üzleteket, szállodákat és éttermeket is belekalkuláltak az építési tervekbe, ezért már csak méreteiben is hasonló lesz az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában található Ski Dubaihoz. Részletek az indexen.

A Népszabadság cikkéből kiderül: az alig két hónapja kinevezett új vezérigazgató leváltása is szerepel a Balatoni Hajózási Zrt. jövő hétre összehívott rendkívüli közgyűlésének napirendjén. Az új vezérigazgató azonnali leváltását Bóka István, Balatonfüred polgármestere kezdeményezte, egy júniusi ingatlanügylet körülményeit kifogásolva: a Bahart ugyanis - a közgyűlés tudta és jóváhagyása nélkül - 450 millió forintért megvásárolt a siófoki önkormányzat tulajdonában lévő Balaton-parti Kft.-től egy ingatlant. Részletek a Népszabadságban.

Az index egy új magyar találmányt mutat be: a papírt vonalzó nélkül is egyenesen vágó ollót. A szerkezet nyelét a magyar tervező, Fekete Tamás úgy alakította ki, hogy távol tartsa az éppen vágott anyagot a használó hüvelykujjától, így egyenesen vágható vele a papír. A nyél egy részét az asztalra fektethetjük, így azzal párhuzamosan vághatjuk el a papírt. Részletek az indexen.A címlapról ajánljuk