INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ismét költött a kormány a tartalékból - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Forrásokat csoportosított át a kormány - olvasható a Portfolión. A Népszabadság arról ír, hogy hétfőn tárgyal a szaktárca az asztmás gyerekek szüleivel.

Ismét költött a kormány a tartalékból - közli a Portfolio.hu. Egyrészt a magyarországi szlovák tanítási nyelvű oktatási intézmények felújítására csoportosított át forrást a kabinet, másrészt az Alaptörvény negyedik módosítása nyomán az egyházügyi törvénnyel összefüggő hatósági és egyéb feladatok ellátására. Ezzel a 100 milliárd forintos általános tartalékból a kormány eddig 42 milliárd forintot költött el.

Ma tárgyal a szaktárca az asztmás gyerekek szüleivel - írja a Népszabadság. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindeddig következetesen cáfolta, hogy csökkentették volna a szülők támogatását, ugyanakkor az utóbbiak közül sokan azt tapasztalják, hogy egyik pillanatról a másikra akár 60 ezer forinttal is esett a megélhetésre fordítható keretük.

A Magyar Nemzet szerint befogadta és már regisztrálta a strasbourgi emberi jogi bíróság az LMP beadványát, amellyel a párt azután fordult a nemzetközi intézményhez, hogy három képviselőjét pénzbírsággal sújtotta az Országgyűlés a földtörvény parlamenti szavazásakor a Ház rendjét súlyosan sértő magatartása miatt. Az érdemi tárgyalás várhatóan ősszel kezdődhet el.

Az Index a Somogyváron hátrányos helyzetű gyerekeknek tábort szervező, világszerte elismert, állami gondozásban felnőtt restaurátor-vándorasztalosról közölt cikket. Rostás Árpád azért szervezi a tábort, hogy megmutassa: az állami gondozottak is képesek a társadalom hasznos és egyenrangú tagjaivá válni, és így szeretné megköszönni a magyar adófizetőknek, hogy neveltetésüket-iskolázásukat támogatják.

Az Indexen megtekinthetik, hogy milyen Boeingeket bérel a Sólyom Airways. A légitársaság 737-500-as repülőgépei várhatóan 110 ülésesek lesznek, amelyből 12 business és 98 turista helyet kínálnak az utasoknak.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy üresen áll Varsó egy évvel ezelőtt átadott új repülőtere, amelyet a fapados légitársaságok paradicsomának szántak és építése csaknem 100 millió euróba került. A repülésbiztonsági felügyelet ugyanis használhatatlannak minősítette és lezárta a felszállópálya elejét és végét, így az nem maradt elég hosszú a nagy utasszállító gépek számára.

A Penzcentrum.hu egy a magyar utakon is egyre gyakoribb rablási módszerre figyelmezteti az autósokat, amelynek lényege, hogy az elkövetők egy pihenőnél sérülést okoznak a kiszemelt autójának egyik kerekén, majd amikor az megállásra kényszerül, felajánlják segítségüket és míg egyikük szerel, a másik észrevétlenül ellopja a járműből az értékeket.

A Pénzcentrum.hu szerint elsősorban a fiatalok számára fontos, hogy a bankkártyás vásárlás díjmentes legyen. A MasterCard felmérése arra is rámutat, hogy a fiatal felnőttek 89 százalékának van bankkártyája, 8% pedig kettőnél több kártyával is rendelkezik. A mobilfizetésre is nyitott 18-34 éves korosztály emellett az egy érintéses funkció bevezetését is igényli.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy Romániában alig van látszata az IMF hitelprogramjának, az országnak ugyanis a megállapodás ellenére sem sikerült az elmúlt években érdemben konszolidálnia gazdaságát. A strukturális reformok késnek, a privatizációs folyamat pedig kudarcba fulladt - véli Brüsszel. Az IMF ennek ellenére újabb szerződést készül kötni Romániával.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1
 


Lapszemle 2
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk