eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fazekas: Erősödött a magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság sokat erősödött az elmúlt években - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Fábiánsebestyénen.

Bebizonyosodott, szívós munkával eredményeket lehet elérni, nő a termelési kedv, emelkedett a gazdák száma - mondta az agrártárca vezetője a növénytermesztésre és kertészetre fókuszáló Kinizsi napok mezőgazdasági fesztivál keretében rendezett konferencián.

A politikus hangsúlyozta, a magyar mezőgazdaság nélkül nem lehet az ország fejlődéséről beszélni. Erre jó példa, ha egy esztendőben súlyos aszály van, nincs gazdasági növekedés, ám ha egy kicsit jobb év következik, megindul a GDP bővülése.

Fazekas Sándor kifejtette, a magyar mezőgazdaság növekedés három pilléren nyugszik. Az elmúlt három évben létrejött az agrárbéke. A kormányzat aktív agrárpolitikával az egy-egy ágazat szintjén megjelenő problémákat gyakorlati megoldásokkal kezeli, és sikeres lépések történtek a kül- és belföldi piacok visszaszerzésére.

A miniszter hangsúlyozta, az agrárexportban is előre tudott lépni az ország. 2012-ben az ágazat exportja 8,1 milliárd euró, 15 százalékkal több volt mint az előző esztendőben, s ez 3,6 milliárd euróval haladta meg az import nagyságát. Ez a teljesítmény szinte egyedülálló az újonnan csatlakozott országok között, egyedül Lengyelország tudta ezt túlszárnyalni.

Az agrártárca vezetője komoly eredménynek nevezte, hogy miközben az EU költségvetése 3,5 százalékkal csökken, a Magyarországra jutó agrártámogatás 20 százalékkal, összességében 12,3 milliárd euróra nő a következő költségvetési időszakban.

A politikus fontos feladatként jelölte meg az élelmiszeripar újjászervezését. A terület fejlesztésére 2014-től a kohéziós alapok mellett, az agrártámogatásokból is lehet forrásokat igényelni - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×