eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Óbudán utcára viszik a kultúrát

Óbudát kedvelt kulturális-turisztikai célponttá szeretné tenni a kerület önkormányzata, ennek érdekében a városrészben több kulturális fejlesztés is indult, de hogy minél több emberhez jussanak el, az utcára viszik a kultúrát - mondta Bús Balázs polgármester az MTI-nek.

Kiemelte, hogy jelenleg a költségvetés több mint 3 százalékát fordítják kulturális szolgáltatásokra.

"2002-ben készült az első kerületi kulturális stratégia, akkor egy százalékban határozták meg a kulturális kiadásokat. Mára sikerült pezsgő kulturális életet kialakítani, a jelenlegi 600 millió forintból nemcsak programokat finanszírozunk, hanem intézményeket tartunk fenn, hogy elérhetővé tegyük a kultúrát minden óbudai lakosnak" - fogalmazott a polgármester.

A kerület adottságairól úgy vélte, hogy Óbuda fő erőssége a kulturális-turisztikai vonzerejében rejlik, de szerinte még bőven akad fejlesztenivaló, hiszen a városrészt - az itt zajló rengeteg kulturális esemény ellenére - turisztikailag még mindig az "átmenő forgalom" jellemzi. A polgármester elmondta, hogy elsősorban az óbudai lakókra szabták a kerület kulturális profilját. A városrész népességét tekintve is igen sokszínű, így a kínálatnak is megfelelően rétegzettnek kell lennie.

A polgármester szerint a kerület már büszkélkedhet egy "múzeumi negyeddel", amely a Főtér környéki múzeumok együttműködéséből jött létre, de példaértékű a kerület más kulturális intézményeinek kooperációja is. Bús Balázs példaként az Óbudai Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Kassák Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Textilmúzeum együttműködését hozta. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy a kerület átvette működtetését és az Óbuda Múzeum filiáléjaként működik.

Mint ismeretes, az Óbudai Múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Alfa pályázaton nyert forrásokat arra, hogy a Goldberger Textilipari Gyűjteményből új állandó kiállítást hozzon létre. A múzeum elsődleges célja, hogy a pályázati támogatásból egy európai színvonalú technikatörténeti kiállítást hozzon létre, amely méltó emléket állít az egykor világhírűvé vált Goldberger gyárnak és az óbudai textiliparnak. A mostoha körülmények között lévő, helyenként erősen megromlott állapotú gyűjteményt 2011-ben ajánlotta fel a Textilmúzeum Alapítvány Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának.

"Fejlesztések után egy nagyon színvonalas múzeum jön létre" - hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte: szeretnének egy kortárs kiállítóhelyet is létrehozni a Zichy-kastély északi szárnyának felújítása után.

Az idei programok, például a Krúdy Gyula halálának 80., születésének 135. évfordulójára szervezett Krúdy-évre kitalált Krúdy-negyed is összefogás eredményeképpen jön létre. A május 4-én indult negyed az Óbudai Társaskör, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő, valamint a Mókus Sörkert és Étterem együttműködéséből valósult meg.

"Gasztronómia és kultúra - nagyon izgalmas és egyedi programok lesznek" - emelte ki. A polgármester elmondta: Krúdy Gyulára szobor is fog emlékezni, az alkotást a Fő téren állítják fel októberben. A szobor a Huszárik-féle filmből ismert Szindbádot fogja ábrázolni, akit Latinovits Zoltán emlékezetes alakítása nyomán formált meg a művész.

A polgármester kitért az idei Kassák-évre, amelyet a névadó költő-képzőművész születésének 125. évfordulójára szervezett a Kassák Múzeum. Sasvári Edit az intézményből rövid idő alatt egy élő, izgalmas kiállításokat és programokat kínáló, a tudományos kutatásban is aktív múzeumot hozott létre. Munkájának eredményeként a Kassák Múzeum tartalmában és formájában egyaránt megújult és nemzetközi szinten is ismertté vált - méltatta a vezetőt a polgármester, felidézve, hogy az intézmény megújult arculata több nemzetközi dizájn-díjat nyert.

Bús Balász az Óbudai Nyár programjairól későbbre ígért tájékoztatást, azt azonban elmondta, hogy a "húzó előadás" a Macskák című musical lesz.

A fejlesztések közül kiemelte a Könyvmegállókat, amelyekből idén a meglévők mellett újabbakat állítanak, ezenkívül a könyvcserére épülő olvasásnépszerűsítő program a Sziget fesztiválon is jelen lesz. Az idén újdonságként egy gyerekeknek szóló megállót is átadnak az egyik Máltai-játszótéren, a Római-parton a Fellini Római Kultúrbisztróban pedig folytatódik a tavaly elindított Bibliocikli elnevezésű mobilkönyvtár szolgáltatás az Óbudai Platán Könyvtár jóvoltából - mondta el a polgármester.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×