eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Két szempontból nem találta törvényesnek az MNB korábbi működését az ÁSZ - a nap hírei

Az idén lejáró devizaadósság több mint felét lehet finanszírozni a kedden kibocsátott dollárkötvényből. Március 15-én ülhet össze a pápaválasztó konklávé.

Két szempontból sem találta törvényesnek a Magyar Nemzeti Bank korábbi működését az Állami Számvevőszék. Domokos László elnök a jegybank 2011-es működéséről készült számvevőszéki jelentést ismertetve közölte: a nemzeti bank megsértette a hitelintézeti törvényt, amikor 2010. augusztusáig üzleti titoknak számító adatokat adott ki a hét legnagyobb kereskedelmi bankról a Nemzetközi Valutaalapnak. 2009-től 2012 decemberéig nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak a jegybank iratkezelési gyakorlata. A Magyar Nemzeti Bank megalapozatlannak tartja a működése törvényességét megkérdőjelező számvevőszéki megállapításokat. Az ÁSZ-jelentéssel összefüggésben a Fidesz kezdeményezte Simor András jegybankelnök parlamenti bizottsági meghallgatását.

Az idén lejáró 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság több mint felét lehet finanszírozni a kedden kibocsátott dollárkötvényből - közölte az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Borbély László András a Kossuth Rádióban azzal indokolta a dollár alapú értékpapír bevezetését, hogy leginkább az amerikai befektetési alapok keresik az ebben a pénznemben kibocsátott külföldi állampapírokat. Magyarország kedden 3 milliárd 250 millió dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt. Az értékpapírokat csaknem négyszeresen jegyezték túl: több mint 12 milliárd dollár értékben érkezett rájuk ajánlat.

Az MSZP szerint a kormány elbukta az államadósság elleni harcot, mert az egy év alatt 468 milliárd forinttal nőtt. Burány Sándor szocialista képviselő kijelentette: az Államadósság Kezelő Központ adatai tételesen cáfolják a nemzetgazdasági tárca állításait, amelyek szerint Magyarország ezen a téren a legsikeresebb az Unióban. A Fidesz szerint Burány Sándor állításával szemben az államadósság 2010 óta folyamatosan csökken, ami egyedülálló az Európai Unión belül is.

Függetlenként, de az LMP eddigi értékeit képviselve szeretné folytatni munkáját a parlamentben a pártban maradt 7 politikus. Schiffer András országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a pártból kilépett és új tömörülést alakító 8 képviselővel az ügyek mentén készek az együttműködésre. Úgy vélte: a helyzet miatti anyagi veszteségek nem lehetetlenítik el munkájukat.

Péntektől bruttó két forinttal emeli a Mol a dízel nagykereskedelmi listaárát, míg a 95-ös benzin ára most sem változik - tudta meg piaci forrásokból a Portfolio.hu. Az intézkedés után a benzin átlagára 431, a gázolajé pedig 435 forint lesz. Az olajtársaság a héten már másodszor emeli a dízel üzemanyag árát. Kökösi Gábor, a Portfolio.hu elemzője az intézkedést a finomított termékek mérsékelt drágulásával és a forint dollárral szembeni gyengülésével indokolta.

A bűnbánatnak tettekben is meg kell nyilvánulnia- mondta hamvazószerdán tartott miséjén Erdő Péter bíboros, prímás. Az esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mondott szentbeszédében fontosnak nevezte a rászorulók segítését, az imádságot és a böjtöt is.

Március 15-én ülhet össze a pápaválasztó konklávé - közölte a Szentszék szóvivője. Federico Lombardi emlékeztetett: a 80 év alatti bíborosok ülését a pápai trón üresedése után 15-20 nappal meg kell kezdeni. Mai szokásos általános kihallgatásán XVI. Benedek hangsúlyozta: az egyház érdekeit tartotta szem előtt, amikor hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond hivataláról.

Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében az erős hófúvás miatt narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett térségben magas hótorlaszokra kell felkészülni. A hóátfúvások miatt számos mellékút volt járhatatlan a Dunántúlon, de hótól elzárt település nincs az országban.

Újabb 6 embert vett őrizetbe Vizoviczki László vállalkozó büntetőügyével összefüggésben a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanúsítottak között gazdasági társaságok vezetői is vannak. Az ügyben eddig 18 embert gyanúsítottak meg, közülük nyolcan előzetes letartóztatásban, hatan őrizetben vannak.

Három bordélyházat számolt fel a rendőrség a fővárosban. A VI., IX. és XI. kerületi bordélyházak, továbbá a szexuális szolgáltatások irányítására kialakított érdi telefonos diszpécserközpont, illetve az azokat működtető bűnszervezet felszámolásában a BRFK, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség is együttműködött.

Ukrajnában mintegy 80 francia építőmunkást menekítettek ki a csernobili erőmű területéről, miután beszakadt az egyik gépház teteje. A munkások az 1986-ban megrongálódott blokk új vasbeton borításán dolgoztak. A nem működő atomerőmű gépházának teteje előző nap szakadt be, az előzetes vizsgálatok szerint a rajta összegyűlt hó súlya alatt. Az ukrán hatóságok szerint a radioaktivitás szintje nem emelkedett meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×