eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Volt rendőr elleni per kezdődött a Debreceni Törvényszéken

Hivatali visszaélés miatt indult eljárás H. Csaba, a Debreceni Rendőrkapitányság volt helyszínelő nyomozója ellen. A Debreceni Törvényszéken kedden, az első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, majd - mivel kiemelt jelentőségű ügyről van szó - zárt ajtók mögött folytatódott a tárgyalás - közölte Tatár Tímea, a törvényszék sajtószóvivője.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott H. Csabát 2011 márciusában azzal hívta fel egy ismerőse - K. Attila, az ügy másodrendű vádlottja -, hogy nézzen utána, milyen céllal, milyen ügyben idézték be tanúként a rendőrségre.

Az elsőrendű vádlott hivatali helyzetével visszaélve még aznap belépett a rendőrség nyilvántartási rendszerébe és a vádhatóság szerint jogosulatlanul betekintett a büntetőügy adataiba: ki és milyen bűncselekmény miatt tett feljelentést, illetve kiket hallgattak meg addig tanúként az ügyben. A csalás miatt indított büntetőügy adatait H. Csaba közölte a másodrendű vádlottal.

2011 májusában egy másik ismerőse kért segítséget az elsőrendű vádlottól: T.Ernő - az ügy harmadrendű vádlottja - azért hívta fel rendőr ismerősét, hogy megtudja, milyen ügyben hívták be tanúként a Debreceni Rendőrkapitányságra fiatalkorú unokáját.

Amikor H. Csaba szolgálatban volt, kollégája jelszavával belépett a nyilvántartási rendszerbe, utánanézett a folyamatban lévő büntetőügy részleteinek, majd telefonon közölte a harmadrendű vádlottal, hogy az Oroszlányi Rendőrkapitányság megkeresése alapján egy csalás ügyben hallgatják ki unokáját tanúként.

2011 júniusában egy autóra vonatkozó adatok miatt hívta fel a rendőrt a negyedrendű vádlott, M. István, s a két ismerős másnapra személyes találkozót is megbeszélt.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott ebben az esetben jelvényszámát megadva a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletvezetőjét kérte meg, hogy a központi számítógépes nyilvántartásból kérje le az autó adatait: ki a tulajdonosa, illetve hogy áll-e körözés alatt a jármű. Később az elsőrendű vádlott közölte a negyedrendű vádlottal a gépkocsi tulajdonosának nevét és lakóhelyét is.

Az ügyész próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott valamennyi vádlott esetében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×