INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"A Balaton köszöni szépen, jól van "

Infostart / InfoRádió
A csapadékos időjárás miatt végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése - tudta meg az InfoRádió a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől. Csonki István óvott attól, hogy a tó vízügyi helyzetét a "kritikus" jelzővel illessük.

Túl vagyunk másfél év rendkívüli szárazságán, aminek hatására a Balaton vízszintje lényegesen lecsökkent, tavaly például 38 centiméter volt a mélypont - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, hozzátéve: végre elindult a telítődés, és ma már 52 centiméter a vízállás.

Húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számol Csonki István, aki szerint nem kell rendkívüli esemény, elég az átlagot csak egy kicsit meghaladó csapadékos tavasz, és a Balaton visszatér a szabályozási sávjába.

A tél a feltöltődés időszaka, ami általában szeptember-októberben kezdődik és májusig tart. Ezt követően jelentős párolgás indul el, amelynek következtében közel egy métert veszít a tó. Ezt a mennyiséget kell pótolnia a csapadéknak és a hozzáfolyásnak - magyarázta a szakember.

A Balaton köszöni szépen, jól érzi magát - fogalmazott a vízügyi igazgatóság vezetője, aki emlékeztetett: több mint tíz éve kiváló a Balaton vízminősége.

Gondozni kell azokat a létesítményeket, amelyeket az ember mesterségesen telepített a tóhoz. Mi alkalmazkodjunk a Balatonhoz, ne pedig a tótól várjuk el, hogy alkalmazkodjon a mi igényeinkhez - fogalmazott.

A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon. Csak a kikötőkben fagyott be a tó, ám az csak kásajég, ami egyáltalán nem teherbíró.

Hanganyag: Sánta András


A címlapról ajánljuk