eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Munkacsoport a rezsiköltség-csökkentés ellenőrzésére - a nap hírei

Munkacsoportot alakít a rezsiköltség-csökkentés ellenőrzésére a Fidesz. Az elmúlt 50 év legmélyebb reformjának tartja a járási rendszer létrehozását a közigazgatási miniszter. Új alkotmányt sürgettek első egyeztetésükön baloldali ellenzéki szervezetek.

Munkacsoportot alakít a 10 százalékos rezsiköltség-csökkentés ellenőrzésére a Fidesz. Rogán Antal frakcióvezető közölte: a munkacsoport vezetője Németh Szilárd csepeli polgármester, aki bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet, ha a testület úgy ítéli meg, hogy a szolgáltatók megpróbálják kijátszani a gáz, a villamosenergia és a távhő előírt árcsökkentését. Az MSZP üdvözölte az energiaárak mérséklését, de azt elkésettnek tartja. A Jobbik szerint a döntéssel az energiaárak valójában csak 3-4 százalékkal csökkenek, amit a fogyasztók az infláció miatt nem fognak érezni. Az LMP a lakások energiahatékony felújítását támogató zöld beruházási alap létrehozását javasolja.

Az adófizetőket szolgáló állam létrehozása a célja a járási rendszer január elsejei bevezetésének - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor Zalaegerszegen, a helyi járási hivatal megnyitóján úgy fogalmazott: az átalakítással bő fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki Magyarországon. A 175 vidéki és 23 fővárosi kerületi járási hivatal elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszi át a településektől.

További területeken egyszerűsödik idén az ügyintézés a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program folytatásával. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az idén egyebek mellett a családdal, az iskolakezdési támogatásokkal, az ingatlanokkal vagy az állampolgársággal kapcsolatos ügyek intézése válik egyszerűbbé. Több területen elektronikusan is lehet majd intézni az ügyeket.

Az elmúlt két évben 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot - közölte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt elmondta: az elutasítások aránya kevesebb mint 1,5 százalék. Hozzátette: az idén hangsúlyozottan fordulnak a nyugati magyarság felé.

Új alkotmányt sürgettek első egyeztetésükön baloldali ellenzéki szervezetek, mert álláspontjuk szerint a jelenlegi alaptörvénynek nincs társadalmi, illetve tartalmi legitimációja - közölte Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő. A közjogi kérdésekről zajló egyeztetésen a MSZP kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt.

A Fidesz szerint az ellenzéki egyeztetésen résztvevő szervezetek elhallgatták valódi szándékukat, a bankadó eltörlését. Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője közleményében emlékeztetett: az együttműködő pártok és szervezetek vezetői között van Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, akiket álláspontja szerint felelősség terhel a 2006-os rendőri túlkapásokért, az államadósság megnövekedéséért, illetve a családokat nehéz helyzetbe hozó devizahitelek elterjedéséért.

Az MSZP szerint az idén mélyülhet a tudásválság. Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy vélte: a kormány oktatáspolitikai hibái miatt 2012 a bizonytalanság és a káosz éve volt, 2013 pedig ennek a következményeiről szól majd,. Úgy vélte: a közoktatási intézmények államosítása nem képes figyelembe venni a helyi sajátosságokat, és nem segíti a szegény sorsú gyermekek felemelkedését.

Szeptember végén a GDP 78,6 százaléka, 22.204 milliárd forint volt az államadósság. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a szeptember végén zárult egy évben az államháztartás 892 milliárd forint, a GDP 3,2 százalékának megfelelő hiánnyal zárt. A tájékoztatás alapján ebből a harmadik negyedévi deficit 77 milliárd forint volt.

Az egészségügyi szolgáltatók teljesítménye és adósságuk függvényében osztották szét a kórházaknak szánt konszolidációs pénzt - közölte az egészségügyi államtitkárság. A 2012-ben megmaradt 27 milliárd forint forrásból 462 egészségügyi intézmény részesült.

Elhunyt Koroknay Géza. A színművészt hosszan tartó, súlyos betegség után 64 évesen érte a halál. Koroknay Géza pályafutását a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, később a Pannónia Filmstúdió, majd a Magyar Szinkron és Videó Vállalat munkatársaként dolgozott. A közönség leginkább jellegzetes hangjáról ismerte. Hatszáznál is több filmben működött közre. Koroknay Géza temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×