eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Szijjártó: Nem volt váratlan a rezsiköltségek csökkentése

Várhatóan a jövő év első felében Kínába látogat Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: senkit nem érhetett váratlanul a rezsiköltségek csökkentéséről szóló kormánydöntés.

Jövőre tartják a magyar-kuvaiti, a magyar-macedón és a magyar-montenegrói gazdasági vegyes bizottság ülését, emellett folytatja a munkát a szerb, az azeri és a vietnami testület is - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Szijjártó Péter közölte: a kormányfő külföldi útjai és a vendégek fogadása a külgazdasági stratégiából származik. Jövőre Orbán Viktor ellátogat Jordániába, a király meghívására, valamint az első félévben utazhat a kormányfő Kínába. Ezt a látogatást régebb óta tervezik, de a kínai kommunista párt vezetőségváltása, illetve kongresszusa hátrébb sorolta a külföldi vendégek fogadását, illetve a vezetők külföldi útjait - fejtette ki.

A külgazdasági államtitkárság munkájának eddigi eredményeiről az államtitkár elmondta: több olyan cég vezetőivel is találkozott már, amelyek régóta jelen vannak a magyar piacon, és közülük kettő már bejelentette azóta, hogy bővít. Az Oracle egy fejlesztő központját hozta Magyarországra, a GE pedig Nagykanizsán, zalaegerszegi beszállítással LED technikájú égőket kezdett gyártani - tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Vietnamban magyar cég fogja kiépíteni a népesség-nyilvántartási rendszert, sőt egy másik cég egy onkológiai kórházat is létrehozhat a távol-keleti országban.

Az államtitkár szerint senkit nem érhetett váratlanul a rezsiköltségek csökkentéséről szóló kormánydöntés. Szijjártó Péter kiemelte: a miniszterelnök is részese volt a lakossági gáz és villamosenergia árának csökkentéséről szóló döntést előkészítő konzultációknak.

A veszteséges szolgáltatókra vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter azt felelte: nem ismeri a vállalatok számait, de elfogadhatatlan, hogy egy család bevételeinek felét elviszik a rezsiköltségek.

Világossá tettük, hogy korlátok közé fogjuk szorítani a rezsiköltségeket. Ezt mindenki tudhatta, tudták a nagy szolgáltatók is, tudták a nagy nemzetközi vállalatok is, mert ezt az álláspontunkat a választást megelőző kampányidőszakban sem rejtettük véka alá, így nem ért senkit váratlanul - fejtette ki.

A gazdaság kiszámíthatatlanságára vonatkozó kritikákra Szijjártó Péter azzal reagált, hogy a régi eszközökkel nem lehet már a válság után kezelni a gazdaságot. Az is világos, hogy az új gazdaságpolitikai vízió és az azon alapuló gazdaságpolitika bizonyos szektoroknak kedvezőtlen - tette hozzá.

Az államtitkár aláhúzta: ha a gazdaságpolitika nem lenne sikeres, nem dolgoznának 160 ezerrel többen Magyarországon a kormányváltás óta vagy nem érkezett volna 5 milliárd eurónyi németországi befektetés.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×