eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

LMP: Veszélyezteti Magyarország függetlenségét a kormány energiapolitikája

Az LMP szerint veszélyezteti Magyarország függetlenségét a kormány energiapolitikája, amely az orosz földgáz eddiginél még nagyobb arányú behozatalára irányul.

Heltai László, az LMP szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: az ország energiafelhasználásának 35-40 százaléka származik orosz gázimportból, és Magyarország a Déli Áramlat földgázvezetékből ugyanúgy a Gazprom orosz cégtől kapja majd az energiaforrást, mint eddig.

Heltai László hangsúlyozta, Magyarország elemi érdeke az lenne, hogy hazai forrásból elégítse ki az energiaigényeket, "amit meg nem muszáj elfogyasztanunk, azt takarítsuk meg".

Szavai szerint a háztartások kiadásaik 40 százalékát energiára költik, ami főképp orosz földgázból származik, ennek felét azonban tíz év alatt meg lehetne takarítani hazai megújuló energiaforrásokból, így geotermikus energia fejlesztésével, közösségi fűtőművekkel, a házak szigetelésével és kazáncserével. Ezzel munkahelyeket lehetne teremteni vidéken ahelyett, hogy külföldre fizetnénk az energiáért - jelentette ki.

Idézte Balogh Lászlót, a Magyar Megújuló Energia Szövetség nemrégiben lemondott elnökét, aki azt mondta: "a kormány (...) nem foglalkozik a hazai energiaforrásokkal".

A Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást szerdán írta alá Budapesten Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese. Az aláírás után Baji Csaba elmondta: végső döntést hoztak a Déli Áramlat földgázvezeték 229 kilométeres magyarországi szakaszának megépítéséről, ezt az MVM Zrt. szerda délelőtti közgyűlése megerősítette.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×