eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így tájékoztatták a magyarországi civilek az európai delegációt

Civil szervezetek számoltak be az európai alapelveket érintő magyarországi közjogi fejleményekről az Európai Parlament (EP) igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága delegációjának Budapesten.

A keddi megbeszélésen a Magyarországon tájékozódó európai parlamenti küldöttség az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársaival találkozott.

A Magyar Helsinki Bizottságnak és a TASZ-nak az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleménye szerint a találkozón a civilek elmondták, hogy "meglátásuk szerint a kormányerők hogyan rontják le a jogállam intézményeit, a +hatékony kormányzásra+ és a +kétharmados felhatalmazásra" hivatkozva miként számolják fel a végrehajtó hatalom fékeit és ellensúlyait, korlátozzák a szabadságjogokat és szűkítik az autonóm cselekvés lehetőségeit".

Az egyeztetésen a tájékoztatás szerint szó esett egyebek mellett az Alkotmánybíróság hatáskörének "megcsonkításáról", a bírósági igazgatás rendszerének a bíróságok és bírák függetlenségét veszélyeztető átalakításáról, a bírák nyugdíjazásáról, az ellenzéki jogok megnyirbálásáról, valamint a szólás- és véleményszabadságot veszélyeztető médiaszabályozásról.

A civilek álláspontja szerint a következő választások tisztességességét veszélyeztetné, ha a választásokat a mostani tervek szerinti előzetes regisztráció előzné meg.

Az európai delegáció kérdéseket tett fel - egyebek mellett - a Terrorelhárítási Központ "titkos adatgyűjtési jogosítványairól", az Országos Bírósági Hivatal elnöke által áthelyezett ügyekről, valamint a civil szervezetek helyzetéről és a jogalkotásba való bekapcsolódásuk lehetőségeiről.

Az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának delegációja szerdán záruló háromnapos tájékozódása során több kormánypárti politikussal, egykori és mostani közjogi méltósággal, valamint jogvédőkkel és független értelmiségiekkel találkozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×