eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Közzétették a cseh metilalkohol-mérgezéssel összefüggésbe hozható italok listáját - a nap hírei

Közzétették a cseh metilalkohol-mérgezéssel összefüggésbe hozható szeszes italok listáját. Átlagosan 10 százalékkal drágultak idén az iskolaszerek. Akciótervet készít az adóelkerülés visszaszorítására az Európai Bizottság. A nap hírei 2012. szeptember 23-án, vasárnap.

Elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján azoknak a szeszes italoknak a listája, amelyek összefüggésbe hozhatók a tömeges cseh metilalkohol-mérgezéssel. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is érvényben van az a forgalmazási és exporttilalom, amit a cseh élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendelt el a 20 százalékos vagy azt meghaladó alkoholtartalmú szeszes italokra. Csehországban 21-en haltak meg metilalkohol-mérgezésben, 38-an súlyos állapotban vannak.

Elfogták a gödöllői késeléssel gyanúsított rendőrt. A Készenléti Rendőrség 32 éves munkatársát napok óta próbálták kézre keríteni, végül vasárnap hajnalban vették őrizetbe. Életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsítják a férfit, aki szerdára virradóra egy gödöllői szórakozóhelyen megkéselt és viperával többször megütött egy férfit, aki könnyebben megsérült. A rendőr szolgálati viszonyát a készenléti rendőrség parancsnoka azonnali hatállyal megszüntette.

Biztonságosak a magyarországi nukleáris létesítmények - állapítja meg az Országgyűlésnek készített jelentés. Az Országos Atomenergia Hivatal dokumentuma azt írja: a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor, az Oktatóreaktor és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója a tervekben, engedélyekben meghatározott paraméterekkel üzemelt 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben.

Átlagosan 10 százalékkal drágultak idén az iskolaszerek. A GfK Hungária piackutató intézet adatai szerint a füzetek és az írószerek ára is ennyivel volt magasabb, mint tavaly ősszel. A tolltartóknál több mint 20 százalékos árnövekedést mértek, az iskolatáskák átlagára viszont mintegy 8 százalékkal csökkent. A notebookok több mint 10 százalékkal drágultak, átlagáruk 148 ezer forint körül volt nyár végén.

Támogatja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által a bírák és az ügyészek szakmai nyelvi képzésére benyújtott pályázatot az Európai Bizottság. A szaktárca közleménye szerint a cél a hatékonyabb szakmai angol nyelvtanulás, továbbképzéssel és kapcsolatépítést is lehetővé tevő kurzusokkal kombinálva. A jövő januárban induló projektben Csehország, Lengyelország, Horvátország és Magyarország vesz részt.

Görögországban a vártnál csaknem kétszer nagyobb hiányt tártak fel a költségvetésben az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői - írta a Der Spiegel. A német hetilap szerint a nemzetközi hitelezők képviselői a görög reformok állását értékelő helyszíni ellenőrzés végeztével azt állapították meg, hogy a görög büdzsében az idén 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró deficit keletkezhet.

Akciótervet készít az adóelkerülés visszaszorítására az Európai Bizottság. Algirdas Semeta adóügyi biztos a Focus című német hetilapnak elmondta: a brüsszeli testület 25 tervezett intézkedése között javasolja az egységes európai adóazonosító szám létrehozását, egységes minimumszankciók bevezetését az adózási jogsértések büntetésére, és a nemzeti pénzügyi hatóságok adatbázisainak jobb összehangolását.

Egyiptomban megerősítette az alkotmánybíróság korábbi, a törvényhozást illegitimnek nyilvánító döntését a legfelsőbb közigazgatási bíróság. Emiatt a következő hónapokban valószínűleg előrehozott választásokat kell tartani.

Nepálban 12 hegymászó meghalt, 13 pedig megsérült egy lavinában. A hógörgeteg a 8.156 magas Manaszluról zúdult le. A fővárostól, Katmandutól mintegy 100 kilométerre északnyugatra fekvő hegy a nyolcadik legmagasabb a Földön. A mentésben résztvevő egyik magán-légitársaság közlése szerint a hegymászók francia és német expedíciók tagjai voltak.

Hajtóvadászat indult az ittas gépjárművezetők után az orosz fővárosban, ahol szombaton hét fiatalt gázolt halálra egy részeg autós. Egyetlen nap alatt 131 ittas sofőrt állítottak elő, közülük többen balesetet okoztak. A moszkvai Minszkaja utcában részegen gázoló 30 éves férfi közben bevallotta, hogy a baleset előtt két napig ivott.

Dél-Afrikában belehalt sérüléseibe Corrie Sanders ex-világbajnok ökölvívó, aki szombat este fegyveres rablótámadás áldozata lett. A Boksz Világszervezet korábbi nehézsúlyú bajnokát egy vendéglőben lőtték meg, ahol egy családi ünnepségen vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×