eur:
385.28
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Orbán: nemcsak tiszteljük, hanem kedveljük is Németországot

Magyarország nemcsak tiszteli, hanem kedveli is Németországot - mondta Orbán Viktor kormányfő azon a keddi budapesti ünnepségen, amelyen átadta a Magyar érdemrend nagykeresztjét Bernhard Vogelnek, a németországi Rajna-Pfalz és Türingia volt tartományi miniszterelnökének, a Konrad Adenauer Alapítvány tiszteletbeli elnökének.

Az Országházban rendezett ceremónián Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ismertette: a köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a magyar-német kapcsolatok ápolása és elmélyítése, valamint a Konrad Adenauer Alapítványon keresztül Magyarország érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést Bernhard Vogelnek.

"Magyarország olyan ország, amely Németországot nemcsak tiszteli, hanem kedveli is. A magyar emberek a német embereket nemcsak tisztelik, hanem kedvelik is őket. Szeretném arra kérni önt, hogy érezze: a tisztelet mellett a szeretet gesztusával nyújtom át önnek ezt a kitüntetést" - mondta a kitüntetettnek az elismerést átadó Orbán Viktor kormányfő.

A volt tartományi miniszterelnök életútját felidézve Balog Zoltán elmondta: az idén 80 éves Bernhard Vogelt az egykori német kancellár, Konrad Adenauer és a keresztényszociális eszme mozdította a politika irányába. Németországban egyedülálló módon két tartomány, Rajna-Pfalz és Türingia miniszterelnökeként is hosszú éveket töltött el, "azokhoz a politikusokhoz tartozik, akik sohasem voltak hajlandók lemondani Németország újraegyesítéséről, és azt is mindig tudták, hogy ebben az újraegyesítésben a közép-európai államoknak, különösen Magyarországnak, kulcsszerepük van" - emlékeztetett a tárcavezető.

A német kereszténydemokrata politikus beszédében kiemelte, e kitüntetés kötelességet is jelent neki, mégpedig azt, hogy méltónak mutatkozzon a megtiszteltetésre. Ennek úgy tehet eleget - folytatta -, hogy mindenhol, ahol jár, felhívja a figyelmet Magyarországra, "egy igazi gyöngyszemre az európai államok közösségében".

Egyetlen német sem feledkezhet meg arról, amit Magyarország tett Németországért 1989-ben és az azt követő években - hangsúlyozta, majd Budapestről szólva hozzátette: "a Duna partján egy olyan európai nagyvárosban állunk, amely Európához tartozik, és amely nélkül Európa nem lenne az, ami".

Bernhard Vogel szerint azok a nehézségek, amelyekkel az elmúlt 50-60 évben mind Magyarország, mind pedig Németország szembesült, jóval nagyobbak, mint a jelenleg uralkodók, ezért biztos abban, hogy a megfelelő erőfeszítésekkel ezek leküzdhetők.

Szavai zárásaként azt kívánta, hogy Magyarországnak boldog és sikeres jövője legyen, Orbán Viktornak pedig azt, hogy legalább olyan hosszú miniszterelnökségi időszaka legyen, mint amilyen neki jutott osztályrészül.

Bernhard Vogel Németország nyugati részéből érkezett a keleti Türingiába, miután 12 évig Rajna-Pfalz tartományt is vezette. Õ az egyetlen Németországban, aki két tartományban is kormányzott.

A keddi ünnepségen részt vett mások mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, több államtitkár és Antall Józsefné, a néhai miniszterelnök özvegye is.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×