eur:
393.3
usd:
367.96
bux:
65878.39
2024. április 24. szerda György

Navracsics: Képviselői indítványként nyújthatják be a választási eljárás módosításáról szóló javaslatot

Képviselői indítványként nyújthatják be az előzetes regisztráció bevezetéséről szóló javaslatot - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

"Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan képviselői indítvány lesz, akár többen is adják be, amely az Országgyűlés működésére, illetve az Országgyűlés megválasztására vonatkozik, következésképpen nem kormányindítványként, hanem képviselői indítványként fog bekerülni" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes az MR1-Kossuth Rádió című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy a kormány kér-e majd előzetes normakontrollt az ügyben, Navracsics Tibor azt mondta: ha ilyen döntés születik, akkor minden további nélkül. "Rajtam nem fog múlni" - jegyezte meg.

A miniszter fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a politikailag vagy pártpolitikailag érzékeny témákban a miniszterelnök tudatos döntése alapján "hátrébb lép", nem dönt politikai kérdésekben, hanem a kodifikációt végzi. "Ami elkészül a választási eljárással kapcsolatban, az a politikai döntéshozó testületek elé kerül, részben a Fidesz elnöksége, részben a pedig a parlament és már pártok is meg fogják vitatni, mi azt fogjuk kodifikálni, amely a többségi akarat lesz" - közölte.

Navracsics Tibor arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy az előzetes regisztráció miatti alacsony részvétel okán csökken a következő kormány legitimációja, azt mondta: egyrészt nem biztos abban, hogy kevesebben szavaznak majd, másrészt pedig szerinte a legitimáció "nem darabszámtól függ". Úgy értékelte, hogy egy 36 százalékkal vagy 51 százalékkal megválasztott kormány hatásköre, legitimációja nem kisebb, mint egy 80 százalékkal megválasztotté. "Erre ugyan hivatkoznak politikusok, mert van benne valami, a közhangulat, a népszerűség (...) de a demokrácia szempontjából azonos a legitimáció" - jelentette ki.

A közigazgatási és igazságügyi minisztert arról is kérdezték, hogy érdemes lenne-e változtatni a jogerősen elítélt bűnözők börtönbe vonulásának szabályain. A tárcavezető - felidézve Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolásának körülményeit - azt mondta: minden egyedi esetet nem lehet jogszabály-módosítással szabályozni, ugyanakkor úgy gondolják, hogy valóban rövidebb határidőkkel, szigorúbb szabályozás alá kell vonni azokat, akiket a bíróság szabadságvesztésre ítél, hogy valóban a megjelölt napon meg is történjen a büntetés-végrehajtási intézménybe vonulás. Ugyanakkor megjegyezte, mindig lesznek olyan esetek, amikor valaki elbújik, elszökik, nehéz megtalálni vagy méltányolható ok miatt halasztást kér.

Azt is elmondta, a KIM átnézte az ezzel kapcsolatos joganyagot, és megállapította, hogy alapvetően belügyminiszteri kompetenciába tartozik, mert belügyi rendeletekről van szó, így a Belügyminisztérium megkezdte a joganyag felülvizsgálatát.

Navracsics Tibor a totalitárius diktatúrák áldozatainak csütörtöki, Budapesten megrendezendő európai emléknapjával kapcsolatban azt mondta: bízik abban, hogy az emléknap tudatosítja az Európai Unióban azt is, hogy a vörös csillag, ugyanúgy mint a horogkereszt, egy totalitárius rendszer szimbóluma.

Arra a felvetésre, hogy mintha a diktatúra kiszolgálóival szembeni fellépés Magyarországon sem lenne egységes, a politikus azt mondta: a jogszabályok egyértelműek, a jogalkalmazás viszont, "talán a politikai vonzatai" miatt, óvatosabb. "Az feltűnő, hogy miközben a Csatáry-ügyben egyik pillanatról a másikra hatalmas nemzetközi sajtóvisszhang volt, addig a Biszku-ügy vagy a Mácsik-ügy gyakorlatilag visszhangtalan maradt Nyugat-Európában, holott akárhogy is nézzük, ugyanolyan totalitárius rendszerről van szó" - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×