eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az Országgyűlés előtt az új Ptk. tervezete - a nap hírei

Benyújtotta az új polgári törvénykönyv tervezetét a parlamentnek a kormány. Nyár végére helyettesíthetik a dugódíjat a BKV finanszírozásáról szóló megállapodásban. Megtalálták a szombaton eltűnt rendőrségi pszichológus holttestét Pécsett.

Jóváhagyta, és az Országgyűlés elé terjesztette az új polgári törvénykönyv tervezetét a kormány - közölte az igazságügyi államtitkár. Répássy Róbert a kabinet ülése után elmondta: az új polgári törvénykönyvet nem a kabinet, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozta ki, de úgy döntöttek, hogy változtatás nélkül nyújtják be azt a parlamentnek. Az új Ptk.-t november végén fogadhatja el a Ház.

Hétfőn dönthet a bírák nyugdíjazásáról az Alkotmánybíróság

Hétfőn dönthetnek a bírák nyugdíjazásáról az Alkotmánybíróságon - mondta a testület főtitkára. Bitskey Botond közölte: a határozattervezetet már több korábbi ülésen megvitatták, a nyári szünet előtti utolsó ülésen pedig el is fogadhatják. Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya - az eddigi 70. életév helyett - a 62-ről fokozatosan 65 évre emelkedő általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Ez alapján az idén 274 bíró vonul nyugállományba.

Újabb uniós egyeztetés lesz az ír gázoló ügyében


Újabb levelet írt a leányfalui ír gázoló ügyében az Európai Bizottság igazságügyi felelősének a magyar közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor azt kérte Viviane Redingtől, hogy az írek legyenek konstruktívabbak a szabályozási kérdésekben és a konkrét ügyben. Viviane Reding azonnal háromoldalú egyeztetést hívott össze, de ő sem tudott időpontot javasolni a két szakminiszter és az uniós biztos közötti személyes találkozóra.

Az iparűzési adóról is egyeztet az NGM

Az iparűzési adóról is egyeztet a kisadózók tételes adójával összefüggésben a szakmai- és érdekvédelmi szervezetekkel a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kisadózók tételes adójáról kedden nyújtott be törvényjavaslatot a kormány. Az előterjesztés szerint adminisztrációs könnyítést jelent, hogy a tételes adót választó kisvállalkozó csak bevételi nyilvántartás vezetésére köteles. A tételes adó megfizetésével a vállalkozás mentesül a társasági adó, az szja, a járulékok, az egészségügyi hozzájárulás, a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól is.

Új elemek a szociális földprogramban


Új elemekkel egészül ki a hátrányos helyzetű családokat és a szegényebb régiók felzárkóztatását segítő szociális földprogram idei pályázata. A rendelkezésre álló keretösszeg 170,5 millió forint, a pályázatok beadási határideje július 30-a. A tender lehetővé teszi, hogy a programban részt vevő családok képesek legyenek az önellátásra, valamint hozzájáruljanak a helyi gazdaság élénkítéséhez is.

Az ÁSZ a munkahelyteremtési programok összehangolásáért


Sikertelennek tartja a 2004 és 2010 közötti munkahelyteremtési programokat az Állami Számvevőszék. A szervezet közölte: az időszakban 1850 milliárd forint hazai és uniós forrást fordítottak erre a célra, de a foglalkoztatási helyzet nem javult. Az Állami Számvevőszék a többi között azt javasolja, hogy a jövőben a munkahelyteremtési programok hatékonyságának javításáért hangolják össze a programok céljait és a forrásokat, és ellenőrizzék a pénz felhasználását.

Dugódíj: lesz másik

Nyár végére helyettesíthetik a dugódíjat a kormány és Budapest közötti, a BKV finanszírozásáról szóló megállapodásban - mondta a főpolgármester. Tarlós István hangsúlyozta: az egyezség többi elemén nem változtatnak, és több alternatíva is van a parlament által pénteken elutasított behajtási díj helyett. Ezek között említette a parkolási díjak átcsoportosítását a fővárosi önkormányzathoz, illetve az iparűzési adó felosztásának módosítását.

Mi lesz a CET sorsa?

A hónap végéig át kell adnia a beruházónak és a kivitelezőnek a CET-Közraktárak épületegyüttest a fővárosi önkormányzat számára. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján közölte ezt. A komplexum kivitelezői azonban nem akarják átadni a területet a fővárosnak, mert szerintük a Fővárosi Ítélőtábla nem őket, hanem a beruházó Porto Investmentet szólította fel az átadásra, az ingatlan viszont nem az ő birtokában van. A Duna-parti Közraktáraknál, a Ferencvárosban megépített, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítményt 2010 augusztusában kellett volna befejezni; az épület jelenleg üresen áll.

Előállította a rendőrség az LMP-s demonstrálókat

Felszámolta a rendőrség azt a demonstrációt, amelyet az LMP politikusai és aktivistái tartottak az állami megrendeléseken dolgozó Közgép XXIII. kerületi központjánál. A rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt 26 embert állított elő. A Közgép közérdekű üzem működésének megzavarása miatt tesz feljelentést ellenük. A Fidesz politikai támadásnak tartja az akciót.

Megtalálták az eltűnt rendőrségi pszichológus holttestét Pécsett

Megtalálták a szombaton eltűnt rendőrségi pszichológus holttestét Pécsett. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a 25 éves nőt megölték. Bándy Kata egy szórakozóhelyről tartott hazafelé, a térfigyelő kamerák képein látható, ahogy otthona közelébe ér, de oda már nem érkezett meg.

Marton Katalin Claude E. Shannon-díjas

Marton Katalinnak ítélte a Claude E. Shannon-díjat az Információelmélet Nemzetközi Tudományos Társasága. Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója a többfelhasználós információelmélet terén elért eredményeiért érdemelte ki a tudományág egyik legmagasabb presztízsű kitüntetését.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×