eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: A józan ész határozta meg a NATO-csúcs menetrendjét

Három éven át évi félmillió dollárt ajánl fel Magyarország az afgán biztonsági erők finanszírozására - erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök a NATO 25. csúcstalálkozóján, Chicagóban.

A magyar kormányfő újságíróknak elmondta, ez egy reális tehervállalás - amely 2015-től 2017-ig összesen másfél millió dollárt jelent -, és igazodik Magyarország állapotához.

"A józan ész határozta meg a csúcstalálkozó menetrendjét" - értékelte Orbán Viktor a chicagói tanácskozást, amelynek témája volt a rakétavédelmi rendszer kiépítése is. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: az, hogy a rakétapajzs-létrehozást az amerikaiak átadták, és így NATO-üggyé vált, a rakétarendszer-építés, a "csillagháborús tervek" elfogadhatóbbá váltak a nemzetközi közvélemény számára is.

Magyarország részt fog vállalni a balti államok légvédelmének biztosításában - jelentette be Orbán Viktor kormányfő.

A magyar miniszterelnök elmondta, az úgynevezett okos védelemhez - vagyis a párhuzamosságok kiiktatásához - Magyarország a légvédelmi erejével tud hozzájárulni. Ennek keretében Magyarország harci repülőgépeket állomásoztat majd a Baltikumban, és rendszeresen részt fog venni a - légi erővel nem rendelkező - balti államok légvédelmének biztosításában.

Mivel a szerb és a magyar érdekek sok ponton egybeesnek, Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a vasárnapi szerbiai államfőválasztáson győztes Tomislav Nikoliccsal is megtalálja majd "az együttműködés sikeres hangját és témáit".

Tomislav Nikolic a hétfő délutánig közzétett eredmények - azaz a 8400 választóhelyiség 99,34 százalékában leadott szavazatok összesítése - szerint a voksok 49,55 százalékát szerezte meg, így a populista nacionalista jelölt legyőzte ellenfelét, Boris Tadic leköszönt államfőt, aki 47,3 százalékot kapott.

"A szerb nép döntését nemcsak hogy tiszteletben tartjuk, hanem nagyra is értékeljük" - nyilatkozta Orbán Viktor Chicagóban, a NATO-csúcstalálkozó helyszínén.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×